Annons
Nyheter

Oacceptabelt misshandla spöken

Gästarbetare som jobbar som spöken i Spökhuset på Gröna Lund i Stockholm misshandlas ofta av besökare, omvittnar andra anställda. "Det här är ingenting som kan accepteras", anser Hotell- och restaurangfacket.
Nyheter • Publicerad 25 april 2013
Foto: Mats Andersson / SCANPIX

(TT)

De brasilianska gästarbetare som hyrs in för att skrämma husets besökare misshandlas ofta av besökare, berättar nuvarande och tidigare anställda svenskar. Det kan vara medveten misshandel, slag och sparkar eller folk som klipper till för att de blir rädda.

Annons

Men arbetsgivaren anmäler inte misshandeln till Arbetsmiljöverket, skriver Dagens Nyheter. Och gästarbetarna gör få polisanmälningar.

Johan Lindgren, områdeschef på Gröna Lund, förklarar det med att de brasilianska artisterna har "högre tröskel" än många andra medarbetare.

– De är väldigt tacksamma för det jobb de har och vill inte, tror jag, verka gnälliga, säger han.

– Det här är ingenting som kan accepteras, säger avtalssekreteraren Malin Ackholt på Hotell- och restaurangfacket till TT.

Sedan brasilianska artister började arbeta i Spökhuset 2004 anmäldes inte en enda misshandel på tre år. Men flera arbetare vittnar om hårresande historier, enligt DN.

– Det är oerhört skrämmande att man inte vågar ta upp den här problematiken med sin arbetsgivare. Det är ju jättefarligt. Den dagen vi har tysta arbetsplatser där folk inte vågar säga ifrån, den dagen har vi en oerhört besvärlig och farlig arbetsmarknad. Det är en arbetsmarknad som inte lämpar sig för Sverige, eller någon annanstans 2013, säger Ackholt.

Martin Falkenby
Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons