Annons
Nyheter

Nycklar till 8 500 lägenheter stulna

Huvudnycklar till 8 500 av det kommunala bostadsbolagets LKF:s lägenheter har stulits. Nycklarna förvarades i ett kassaskåp som stals vid ett inbrott i LKF:s servicekontor på Norra Fäladen.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2010
Foto: 
Tjuvarna tog sig in i källaren, där de sedan letade igenom flera utrymmen och stal huvudnycklar till tusentals lägenheter.
Tjuvarna tog sig in i källaren, där de sedan letade igenom flera utrymmen och stal huvudnycklar till tusentals lägenheter.Foto: 

Bostadsbolagets vice vd Håkan Ekelund vill inte uppge exakt hur många nycklar som är borta. Men de stulna huvudnycklarna används av bolagets personal när de ska genomföra en reparation i en bostad när hyresgästen inte är hemma.

– Alla hyresgäster kommer i dag (torsdag) att skriftligen informeras om att även låsa sina bostäder med niotillhållarlåsen. Det vill säga att inte enbart att låsa cylinderlåset, säger Håkan Ekelund.

Annons

De stulna nycklarna fungerar även som huvudnycklar till samtliga entrédörrar till LKF:s fastigheter.

Tjuven eller tjuvarna tog sig in på servicekontorets källarplan på Magistratsvägen genom att krossa en fönsterruta. På kontoret och i utrymmena intill bröt de senare upp flera gallerdörrar.

Det stulna kassaskåpet med nycklarna var fäst på en av kontorets väggar. Skåpet bröts loss från väggen och bars iväg.

– Ännu har vi inte utrett vad vi ska göra framöver. Om vi tvingas byta ut alla cylinderlås kan jag ännu inte svara på. I detta skede är det viktigt att folk får veta vad som inträffat och att de därför får veta att det är extra noga att låsa även med niotillhållarlåset, säger Håkan Ekelund.

Enligt honom är de stulna nycklarna inte markerade med uppgift om till vilka lås de går att använda.

Kommissarie Mats Nogeman, polisen i Lund, säger att man säkrat fingeravtryck och att DNA har tagits på brottsplatsen. Enligt tjuvarnas tillvägagångssätt tror han inte att de var ute efter att enbart stjäla kassaskåpet med nycklarna.

– Det verkar inte som att de enbart var ute efter säkerhetsskåpet med nycklarna. Då hade de inte gått igenom alla lokalerna och brutit upp flera dörrar, säger Mats Nogeman.

På Servicekontoret tillbringade man torsdagen med att svara i telefon. Bland annat hade en del boende problem med niotillhållarlås som inte gick att låsa från insidan.

Fotnot: Är du en av de drabbade? Hör av dig till Sydsvenskan.

Sandra Stendahl
Tommy Lindstedt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons