Annons
Nyheter

Nya tag mot bidragsfusk

Lättare att göra rätt – och hårdare kontroll av grovt fusk. Så ska problemen med försäkringssystemen rättas till.
Nyheter • Publicerad 15 december 2011
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

– Vi har muskler som vi inte haft förut, säger Försäkringskassans chef Dan Eliasson.

– Vi vill skicka en klar signal till dem som funderar på att bedriva brottslig verksamhet i förhållande till assistansersättning, inleder Dan Eliasson en pressträff på Försäkringskassan i Stockholm och fortsätter:

Annons

– Gör inte det, ni kommer hamna i stora bekymmer. Vi har muskler som vi inte har haft förut.

Försäkringskassan ska tillsammans med bland andra riksåklagaren, polisen och Skatteverket öka fokuseringen på assistansfusket markant. Det handlar till exempel om intensifierade kontroller, nya rutiner och omprioriteringar som kommer att ge ytterligare kraft åt arbetet.

Dan Eliasson lyfter fram att Försäkringskassan i år startat utredningar mot drygt 20 bolag, som ger personlig assistans till över 800 personer och sysselsätter omkring 2 500 assistenter. Flera fall utreds nu av polisen.

– Det är förslagna brottslingar som nyttjar det här systemet. Det är först i år som vi på allvar har fått förutsättningar att bekämpa den här brottsligheten, säger han till TT.

Eliasson pekar på att när det gäller assistansersättning handlar det om en annan typ av fusk.

– Det kommer in grova brottslingar på ett sätt som det inte gör på andra områden. Man bildar bolag och utnyttjar svaga människor för ekonomisk vinning.

Ett av de verktyg som Försäkringskassan vill ha i kampen mot fusket är möjligheten att samköra uppgifter mellan olika myndigheter. Ett annat är att kunna ge en oberoende läkare i uppdrag att kontrollera redan utfärdade sjukintyg, vilket inte går i dag.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) pekar på att bidragsfusket har förändrats.

– Vi ser en tendens till en ökning inom de allra allvarligaste delarna, med de mest omfattande och långvariga ersättningarna, säger han.

– De stora summorna kommer från fusk med förtidspension och assistansersättning. Det finns även fusk med skenseparationer, med folk som flyttar utomlands fast de fortsätter vara skrivna här och får barnbidrag och den sortens saker, säger Ulf Kristersson (M) till TT.

Annons

För att stoppa fusket ger nu regeringen Försäkringskassan i uppdrag att se över vilka regler som bör ändras inom det nuvarande systemet. Det kan handla om allt från att det ska bli enklare att fylla i blanketter till att hitta verktyg för att bekämpa fusk som satts i system.

– Det avsiktliga fusket kan vi bara minska genom samarbete mellan myndigheterna. Det andra spåret är att göra det lätt för vanliga människor att göra rätt, säger Kristersson.

Förra året krävde Försäkringskassan tillbaka 320 miljoner kronor. Framtida utbetalningar på ytterligare 720 miljoner stoppades, skrev Kristersson i dag på Dagens Nyheters debattsida. Men hälften av alla felaktiga utbetalningar beror troligen på misstag eller slarv, skriver ministern.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons