Annons
Nyheter

Nya anklagelser om ineffektiv polis

Polisen kritiseras för att färre brott överlämnas till åklagare trots att man fått mer resurser.
Men Rikspolisstyrelsen (RPS) tycker att kritiken är missvisande.
- Att bara titta på siffrorna ger inga svar, säger RPS kanslichef Kalle Wallin.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2014
Foto: 

Mellan 2010 och 2013 minskade antalet fall som överlämnades från polisen till åklagare med 11,7 procent. Detta samtidigt som den anmälda brottsligheten ökade något, med 1,8 procent.

I kombination med RPS egna siffror över antalet utredningstimmar drar Dagens Nyheter slutsatsen att polisens effektivitet minskat.

Annons

"Trots att regeringen pumpat in flera miljarder kronor i ökat anslag har uppklarningsprocenten gått ner", skriver tidningen.

Krävs mer analyser

Men kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki manar till viss försiktighet med kritik mot polisen.

- Jag tror säkert att det är en del effektivitetsförsämringar, men man måste nyansera det hela, säger han till TT.

Enligt Sarnecki har antalet anmälda vålds- och sexualbrott ökat. Eftersom de kräver mycket resurser och är svårutredda kan det påverka statistiken. Men för att veta hur upp- och nedgångar av olika brottstyper påverkar helheten behövs sofistikerade analyser.

Kalle Wallin, kanslichef vid Rikspolisstyrelsen, håller med.

- Det finns ett otal parametrar som gör att olika siffror påverkas, säger han.

Att bara titta på siffrorna blir därför missvisande.

- Vi kan bli bättre. Men man måste ha en balanserad redovisning utifrån statistiken och göra bra analyser, annars kan man faktiskt inte yttra sig om några orsakssamband, säger Wallin till TT.Sken av ineffektivitet

En orsak till att antalet ärenden som redovisas till åklagarna minskat är att väldigt vanliga brott som narkotikabrott, trafikbrott, snatteri och skadegörelse gått ner, vilket i sig har påverkat statistiken, enligt Wallin.

Annons

Det polisen satsat på är vaneförbrytare och seriebrottslingar. Dessutom har kriminella uppgörelser i form av skjutningar slukat stora resurser.

- Vi har lagt mer resurser på att utreda en typ av brottslighet som kräver mer och tar längre tid. Då påverkas antalet utredningstimmar som redovisas per brott och det framstår som att produktiviteten minskat, säger Wallin.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons