Annons
Nyheter

Ny metod för bedömning av barnlöshet

Amerikanska forskare försöker utveckla en metod för att bättre bedöma chanserna för att en provrörsbefruktning ska lyckas.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2010

Provrörsbefruktning är både dyr och påfrestande. Dessutom är utfallet osäkert. Många par lyckas inte bli gravida efter en behandling och måste fatta beslut om att göra ytterligare ett försök. Enligt statistiken har 75 procent av paren uppnått målet efter tre försök.

Forskare vid Stanford University School of Medicine har samlat kliniska datauppgifter för 52 olika faktorer, bland annat hormonnivåer, äggens kvalité och antal. Dessa har sedan jämförts med andra liknande fall. Utifrån de resultaten kan barnlösa erbjudas mer individualiserad rådgivning när en första provrörsbefruktning inte resulterat i graviditet, skriver Svenska Dagbladet.

Efter att ha matchat patienterna mot uppgifter i en databas hoppas forskarna bättre förutspå utgången av en provrörsbefruktning jämfört med att bara utgå från kvinnans ålder.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons