Nyheter

Nu är Obama på väg

President Barack Obama lämnade i natt Washington och flög till Sverige, där han väntas landa under förmiddagen.
Nyheter • Publicerad 4 september 2013

Under dagen ska han bland annat träffa statsminister Fredrik Reinfeldt i Rosenbad, besöka Stockholms synagoga för att uppmärksamma Raoul Wallenbergs insatser och besöka Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Stora delar av centrala Stockholm har spärrats av inför besöket och busslinjer dras om. Även E4 till och från Arlanda stängs av under en halvtimme, med långa köer som följd, när presidentens bilkortege passerar.

Under natten har polisen flyttat runt 150 bilar som parkerats inom avspärrade områden i centrala Stockholm. Polisen skriver på sin sajt att försök har gjorts att kontakta bilägarna, som uppmanas att så snart som möjligt hämta sina bilar på Gärdet.

Även cyklar har transporterats bort under natten. Det är cyklar som stått parkerade vid framför allt Grand Hotel och Rosenbad. De kan hämtas i Frihamnen.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tänker kräva Barack Obama på besked om USA:s påstådda avlyssning av EU-kontor, när de träffas på en middag i kväll, skriver Berlingske.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har bjudit in sina nordiska kollegor för att träffa Obama under hans besök i Stockholm.

USA:s signalspaningsbyrå NSA har enligt den spionmisstänkte Edward Snowden övervakat viktiga EU-funktioner med hjälp av programmet Prism.

Helle Thorning-Schmidt har tidigare kallat uppgifterna om den amerikanska övervakningen för "allvarlig".

- Vi har hela tiden stått bakom att EU ska be om svar från amerikanerna och utgår också ifrån att EU för de svaren. Det kommer jag självklart också att nämna för president Obama, säger den danska statsministern till Berlingske.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.