Annons
Nyheter

Nokia sparkar 1 800 anställda

Nokia som i dag redovisar en högre vinst än väntat i sin delårsrapport väljer samtidigt att sparka 1 800 anställda. Bolaget meddelar att man vill skynda på den omstöpning av företaget som ska resultera i ökad effektivitet.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010
Foto: 

Den finländska mobiltelefonjätten redovisar en vinst före skatt på 321 miljoner euro, cirka 3,0 miljarder kronor, för tredje kvartalet 2010. Det kan jämföras med förlusten på 469 miljoner euro motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 244 miljoner euro, enligt Reuters sammanställning.

Annons

Nokiaaktien rusade och strax efter lunch hade uppgången förstärkts ytterligare och kursen låg på 77:90 kronor, 8,2 procent högre än vid öppningen.

Omsättningen uppgick till 10 270 miljoner euro, jämfört med 9 810 miljoner euro ett år tidigare.

Exklusive engångsposter uppgick resultatet per aktie till 0:14 euro, jämfört med 0:17 euro tredje kvartalet 2009. Här låg förväntningarna på 0:10 euro.

Nokia räknar med att den globala mobiltelefonindustrins leveranser ökar med mer än tio procent under 2010 jämfört med året före. Tidigare har Nokia förväntat sig en ökning med omkring tio procent.

Den egna marknadsandelen väntas minska något jämfört med i fjol, mätt i både volym och värde.

För Nokias största affärsområde, Devices & Services, ökade försäljningen med fyra procent till 7 174 miljoner euro. Rörelsemarginalen, exklusive engångsposter, uppgick till 10,5 procent, jämfört med 11,4 procent ett år tidigare.

Nokia levererade 110,4 miljoner telefoner under kvartalet, en minskning med en procent jämfört med kvartalet före men en ökning med två procent jämfört med motsvarande period 2009.

Det genomsnittliga försäljningspriset för Nokias telefoner steg till 65 euro, från 64 euro motsvarande period 2009 och 61 euro under andra kvartalet i år.

För Nokia Siemens Networks ökade försäljningen med sju procent till 2 943 miljoner euro. Rörelsemarginalen, exklusive engångsposter, var –3,9 procent, jämfört med –1,9 procent ett år tidigare.

Försäljningen av "smarta" mobiltelefoner och datormobiler uppgick till 26,5 miljoner enheter, en ökning med 61 procent jämfört med i fjol och med tio procent jämfört med kvartalet före.

Annons

Nokia uppger i delårsrapporten att både volymer och marginaler inom mobiltelefonverksamheten begränsats av komponentbrist.

Marknaden för infrastruktur och relaterade tjänster, Ericssons huvudområde, väntas fortfarande vara oförändrad i år, mätt i euro. Nokia Siemens Networks väntas bibehålla sin marknadsandel.

Nokia räknar med att omsättningen för Devices & Services under innevarande kvartal kommer att uppgå till 8,2–8,7 miljarder euro. Rörelsemarginalen, exklusive engångsposter, väntas bli 10–12 procent.

Försäljningen för delägda Nokia Siemens Networks, som konkurrerar med Ericsson, väntas uppgå till 3,4–3,8 miljarder euro och marginalen väntas bli 2–5 procent.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons