Annons
Nyheter

Nix pix till säljspärr i telefonen

Allt färre väljer att ha sin hemtelefon spärrad mot säljsamtal.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2010
Att svara eller inte svara, det är frågan.
Att svara eller inte svara, det är frågan.Foto: 

Spärregistret Nix har tappat närmare 130 000 hushåll sedan i fjol.

Nix-registret startade 1999 och har varje år ökat i omfång, ofta med flera hundratusen hushåll.

Annons

Men de senaste siffrorna som TT tagit del av, föreningens egen halvårsstatistik, pekar på en vändning.

– Den årliga tillväxttakten har avtagit på senare år vilket är kopplat till att man nått en hög anslutning, säger Mikael von Ekensteen, vd för Swedma, Intresseorganisationen för direktmarknadsföring, som driver spärregistret.

– Att det nu ligger lägre i absoluta tal kan möjligen ha sin förklaring i att färre hushåll har fast telefon, fortsätter han.

Fortfarande är över 1,7 miljoner svenska hemnummer nixade. Fyra av tio hushåll nyttjar alltså möjligheten att inte få samtal från försäljare, marknadsförare och organisationer som samlar in pengar.

Och filtret fungerar, menar Mikael von Ekensteen. Det görs relativt få anmälningar om felaktiga påringningar.

– Det är bra att folk själva kan välja hur de vill ha det. Och det är viktigt för svenska företag och andra att kunna bedriva effektiv marknadsföring utan att kontakta folk i onödan som ändå inte är intresserade, säger Mikael von Ekensteen.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons