Annons
Nyheter

Nej till Saab-rekonstruktion

Det blir ingen rekonstruktion för Saab Automobile. Lagens krav är inte uppfyllda och därför blir det nej, konstaterar Vänersborgs tingsrätt.
Nyheter • Publicerad 8 september 2011
Foto: ADAM IHSE / EXPONERA

Nu ska facken ta ställning till en konkursansökan.

– Det är oklart med finansieringen och med de kinesiska intressenterna. Det är också oklart med medel som skulle tillföras bolaget från andra intressenter, sade lagman Gunnar Krantz om tingsrättens beslut.

Annons

– Det är oklart hur bolaget ska kunna fortsätta verksamheten med att bygga bilar.

Omkring 950 av Unionens 1 000 medlemmar vid Saab står nu bakom en konkursansökan, enligt chefsjuristen Martin Wästfelt.

– Vi har ett massivt stöd från våra medlemmar att agera, säger han.

Samtidigt är det ett svårt beslut att fatta, att sätta sin arbetsgivare i konkurs.

Även Sveriges ingenjörer ska kalla sina 500 medlemmar i Trollhättan till ett möte med lokalföreningen där i eftermiddag. Där ska medlemmarna rösta om huruvida en konkursansökan ska lämnas in.

– Om vi ska rädda lönerna för medlemmarna är det ju i stort sett det vapen som finns kvar. Men det är medlemmarna som avgör, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för industrin.

– Så fort vi får besked, om det blir ett ja, kommer vi skicka iväg konkursansökan.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven reser under eftermiddagen till Trollhättan för att tala med avdelning, klubb och medlemmar.

Den huvudsakliga finansieringslösningen påstås, enligt tingsrätten, vara avtal från sommaren 2011 med de kinesiska bolagen Youngman och Pang Da. Det framstår enligt rätten som oklart om och i så fall när berörda kinesiska myndigheter kommer att godkänna avtalen.

– Ansökan är i den delen knapphändig och det finns inget om när besked kan väntas, säger Gunnar Krantz.

Annons

Han lyfter också fram att uppgifterna om andra lösningar är mycket allmänt hållna. Tingsrätten anser till skillnad från bolaget att den förra rekonstruktionen inte lyckades.

Näringsminister Maud Olofsson är överraskad över beslutet.

– Det är ju väldigt ovanligt att tingsrätten säger nej till en rekonstruktion, säger hon.

– Vi får väl avvakta vad Saab-ledningen gör men också vad de fackliga organisationerna gör.

TT: Är detta slutet för Saab?

– Nej, det kan man inte säga. Det är klart att Saab är i ett väldigt besvärligt läge men det har man varit länge. Avgörande är vad de fackliga organisationerna gör, säger Olofsson.

– Frågan är nu hur regeringen agerar. Jag anser att den måste reda ut frågan om huruvida Antonov är en möjlig ägare av Saab eller inte, säger Socialdemokraternas talesman Lars Johansson.

Fredrik Sidahl, vd för FKG, branschorganisationen för underleverantörer inom fordonsindustrin, förutsätter att Saab Automobile nu går mot en konkurs.

– Våra medlemmar kommer inte att få någonting. Allt hade varit bättre än det här, nu får de ingenting, de står sist i kön, säger Fredrik Sidahl.

Saab kan överklaga avslaget till hovrätten för västra Sverige senast den 29 september. Det krävs prövningstillstånd.

Riksgälden upprepar sitt besked till TT från i går, att oavsett om det blir rekonstruktion, en konkurs eller en fortsatt verksamhet för Saab har Riksgälden panter som gör att man klarar sig bra.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons