Annons
Nyheter

Naturen lockar tyskar till Sverige

– Sehr schön! – Ja, jag ser sjön. Den slitna ordvitsen stämmer förbluffande väl in på tyskars turistande i Sverige. Vacker natur med blå sjöar, gröna skogar och röda stugor lockar dem hit. Näst efter norrmän är tyskar den största turistgruppen i Sverige och vurmen visar inga tecken på att avta.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2010
Foto: 

Kärlek i skärgården, rågblonda hårsvall och svindlande vackra naturscenerier. Så gestaltas Sverige i den populära såpoperan Inga Lindström, visad på bästa sändningstid i tysk tv. 5,5 miljoner tittare i snitt har bänkat sig och följt varje avsnitt i år.

Den bilden må vara idyllisk i överkant – men för tyskar är det just naturen som lockar. Inte ens två ministermord har grumlat drömmen om det trygga svenska folkhemmet.

Annons

– Sverige är ett attraktivt resland för tyskarna, det ligger nära och vi har historiska band, säger Malin Zillinger, kulturgeograf vid Lunds universitet och expert på tyskars turistande i Sverige, till TT.

Med 2,6 miljoner gästnätter på svenska hotell och vandrarhem var tyskarna näst största nationaliteten bland turistande utlänningar i fjol.

– Tyska medier skriver mycket om vårt land och det är en positiv ton. Man vet mycket om landet, ser svenska filmer och läser svenska böcker. Det är något gulligt och puttenuttigt över Sverige, berättar Malin Zillinger.

Hon har forskat på hur tyskar använder guideböcker under Sverigesemestern, hon har lusläst reseguider och intervjuat turister. Ett rön är att de gärna tar det ganska lugnt, frukosterar länge om morgnarna och vilar upp sig snarare än att jaga sevärdheter.

– Tillgängligheten till ostörd natur är jätteviktig. Vi är 23 invånare per kvadratkilometer, i Tyskland är de 230. Kommer man från stora Hamburg eller Ruhrområdet tycker man att det är jätteviktigt att kunna planera dagen i lugn och ro, fortsätter Malin Zillinger och tillägger att allemansrätten, som saknar motsvarighet i Tyskland, hamnar på Sveriges pluskonto.

En liknande bild ger Cornelius Holtorf, docent i arkeologi vid Linnéuniversitetet och själv hitflyttad från Tyskland. Framför allt, säger han, är Sverige ett starkt varumärke. Som turist får man ingå i en attraktiv kulturmiljö.

En sådan kulturmiljö kan handla om Astrid Lindgren och om det barnvänliga Sverige.

– När jag berättar för tyska vänner att vi har köpt hus i Kalmar så är första frågan alltid om det är en röd stuga på landet. Då blir de besvikna eftersom det så inte fallet. Men när jag lägger till att det bara är två timmar till Vimmerby så blir de nöjda igen, säger Cornelius Holtorf, som flyttade till Sverige 2002.

Felix Strohecker, 16 år och från Frankfurt, är på Stockholmsbesök. Det bästa med Sverige är människorna och naturen:

– Vi har sett älgar här och det är väldigt fint. Min mamma fick idén att åka hit. Vi har varit i Malmö och Göteborg och åkt båt till en ö. Nu har vi varit i Stockholm och handlat kläder. Sverige är känt för sina snygga tjejer, säger han.

Annons

Tyskarnas Sverigesemestrande tog rejäl fart några år efter återföreningen 1990 och på senare år har det ökat stabilt, med undantag för en mindre nedgång i fjol. En förklaring är krasst ekonomisk, enligt turismanalytiker Peter Terpstra vid Tillväxtverket:

– Prisnivåerna i Europa är på väg att utjämnas i och med euron, det har blivit dyrare att åka till Sydeuropa. Samtidigt har den relativa prisnivån i Sverige gått ner. Det bidrar till ett ökat flöde av tyskar till Sverige, men det beror också på att man redan har varit på Mallorca femton gånger och vill se något nytt.

Man får heller inte glömma att Tyskland med sina 82 miljoner invånare är EU:s folkrikaste stat.

– Tyskland utgör en enorm marknad, tyskarna reser väldigt mycket, de är många och finns nära, säger Peter Terpstra.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons