Annons
Nyheter

Nätdejting allt vanligare

Internetdejting är numera det näst vanligaste sättet att träffa sin partner på. Åtminstone i USA. Men den som tror sig kunna hitta sin själsfrände med hjälp av datorn hugger i sten.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2012
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Amors pilar har blivit digitala, skriver en grupp forskare vid University of Rochester i USA.

Efter en omfattande genomgång av forskning på området kan de konstatera att nätet nu gått om både krogen och jobbet som de ställen där kärlekstörstande kvinnor och män oftast träffar sin partner på. Bara "via vänner" slår numera nätet.

Annons

Att nätpartners är vanliga även i Sverige visar en undersökning som Sifo gjorde 2009 på uppdrag av dejtingföretaget match.com. Enligt denna hade 23 procent av drygt 1 000 tillfrågade mellan 25 och 60 år träffat sin partner på nätet.

Den matchning som företagen erbjuder ger de amerikanska forskarna dock inte mycket för. De kunde inte hitta en enda studie som visar att de matematiska algoritmer som företagen erbjuder verkligen fungerar.

I stället ligger förklaringen till framgången i tillgången till information, skriver de och citerar en manlig nätdejtare: "Var annars kan du inom loppet av 20 minuter titta på och kommunicera med 200 kvinnor som alla är singlar och vill dejta?"

Studien publiceras i tidskriften Psychological Science in the Public Interest.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons