Annons
Nyheter

Muck och farväl för värnplikten

Förra året avskaffades den allmänna värnplikten. Nu muckar de sista värnpliktiga.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2011
å P7 i Revingehed var det MUCK för den sista kullen som fullgjort sin militära grundutbildning enligt värnpliktsmodellen. Det är 33 värnpliktiga från livkompaniet som blev dom sista. Regementschefen överste Jan Pålsson höll avtackningstalet. Här är regementschefen med Daniel Blixt som blev utsedd till bästa kamrat.
å P7 i Revingehed var det MUCK för den sista kullen som fullgjort sin militära grundutbildning enligt värnpliktsmodellen. Det är 33 värnpliktiga från livkompaniet som blev dom sista. Regementschefen överste Jan Pålsson höll avtackningstalet. Här är regementschefen med Daniel Blixt som blev utsedd till bästa kamrat.Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

I dag fick 33 värnpliktiga från P 7 Revingehed i Skåne ta emot betyg vid en utryckningsceremoni.

– Det känns så skönt. Jag har längtat, men har haft en härlig tid med många nya minnen och vänner, säger rekryt Karin Jardby.

Annons

Hon och övriga plutonen har genomfört militärtjänsten frivilligt – unika i sitt slag.

– De personifierar växlingen till det nya försvaret. Mönstrade in till ett pliktförsvar, men lämnar som frivilliga soldater, säger regementschef Jan Pålsson.

Sedan förra året är försvarets grundutbildning frivillig. Försvaret sköts av fast anställd personal.

– En lång militärhistoria har gått i graven, det känns vemodigt och spännande inför framtiden, säger löjtnant Lars Paradis till TT, innan han delar ut betyg till rekryterna i plutonen.

Han tror att det nya försvaret får fler motiverade soldater, även om han varit nöjd med dem som muckar i dag.

– Standarden borde bli högre när det blir helt frivilligt. Men det finns en stor osäkerhet i framtidens försvar som blir intressant att följa, säger han.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons