Annons
Nyheter

Motiven för sedlar klara

I dag meddelade Riksbanken vilka motiv som Sveriges nya sedlar ska få. Astrid Lindgren kommer som tippats att finnas på 20-kronorssedeln och naturmotivet hämtas från Småland. 50-kronorssedeln pryds av Evert Taube.
Nyheter • Publicerad 6 april 2011

Astrid Lindgren kommer som förhandstippat att finnas på 20-kronorssedeln och naturmotivet hämtas från Småland.

50-kronorssedeln pryds av Evert Taube.

Annons

1 000-kronorssedeln pryds av Dag Hammarskjöld och 500-kronorssedeln av Birgit Nilsson.

Naturmotivet på Birgit Nilssons sedel hämtas från hennes uppväxtmiljö i Skåne.

200-kronorssedeln, den nya sedeln, kommer att bära Ingmar Bergmans bild.

100-kronorssedeln pryds av Greta Garbo och naturmotivet på denna sedel hämtas från Stockholm.

Dessutom införs en tvåkrona och en 200-kronorssedel – som blir grön.

– Vi behåller dagens färger på sedlarna. 200-kronorssedeln blir grön, sade Christina Wejshammar, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

De nya sedlarna ska tillverkas av bomullspapper och vara mindre än dagens sedlar. Höjden på alla valörer blir 66 millimeter medan längden varierar mellan 120 och 154 millimeter. Sedlarnas färger blir gråbrun (1 000 kronor), röd (500 kronor), grön (200 kronor), blå (100 kronor), gul/orange (50 kronor) och violett (20 kronor).

Sedlarna ska få särskilda detaljer i koppartryck för att underlätta för synskadade.

Ett färgskiftande tryck i de kommande sedlarna kommer att ersätta dagens "metallband" som säkerhetsdetalj.

Mynten kommer även i framtiden ha Sveriges statschef som tema.

Annons

Tidigast 2014–2015 kommer de nya mynten och sedlarna att finnas ute i handeln.

Selma Lagerlöf försvinner alltså ur svenska plånböcker inom några år. Författaren prydde 20-kronorssedeln och fick svenskarna att prata om valören som "en selma".

Kriterierna för de nya ansiktena har varit viktiga kulturella insatser under 1900-talet. En jämn fördelning mellan kvinnor och män har också varit målet.

Arbetet med att ta fram den nya sedelserien påbörjades 2008.

– Vi har denna gång försökt att skapa ett helhetsgrepp om sedlarna och ett helhetsgrepp om mynten, sade Johan Gernandt, riksbanksfullmäktiges ordförande.

– Våra sedlar behöver på sikt ett bättre skydd mot förfalskningar. Det är ett litet problem i dag och så vill vi att det förblir. Där för uppgraderar vi säkerheten på sikt. Att byta säkerhetsdetaljer innebär större ingrepp i sedlarna, sade Christina Wejshammar, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

Riksbanken vill också få till en effektivare kontanthantering med mindre och lättare mynt.

Ett enigt fullmäktige står bakom beslutet.

– Det som återstår är att formge sedlarna och mynten. Det är en utmaning, sade Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande i riksbanksfullmäktiges beredningsgrupp för utformning av sedlar och mynt.

Martin Strandberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons