Annons
Nyheter

Mordhotsanmäld politiker stannar

Kommunalpolitikern Christer Nordin i Båstad tänker stå kvar på moderaternas valsedel trots att moderaternas fullmäktigegrupp rekommenderat honom att avstå från att kandidera.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2010

Rekommendationen om att lämna valsedeln kom sedan Christer Nordin polisanmälts för att ha mordhotat en tv-reporter från SVT:s Sydnytt häromdagen. Hotet kom i samband med en intervju om ett fall som gäller ett särskilt boende för en autistisk pojke. Trots att pojken fick rätt till särskilt boende för fem år sedan har inget hänt.

Christer Nordin sade sedan han blivit polisanmäld att mordhotet var ett skämt och ett inslag i en jargong han brukar använda sig av.

Annons

– Jag är mycket förvånad och besviken, säger moderaternas kretsordförande i Båstad, Benkt Ragnarsson till Sveriges Radio Kristianstad efter Nordins beslut att trotsa fullmäktigegruppen och stå kvar som kandidat.

Ragnarsson säger att man bett Christer Nordin att lämna eftersom man tror att det kommer att vara en belastning för partiet att ha honom kvar på valsedeln.

Moderaternas länsordförande i Skåne, kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman i Vellinge, anser att Christer Nordins val borde ha varit enkelt: att avgå.

– Politikeruppdragen fördelas bland förtroendevalda. Mister man förtroendet hos allmänheten och sina egna återstår det bara att tacka för sig och gå, säger Ljungman till TT.

Om Nordin framhärdar och kräver att få fortsätta som aktiv inom den moderata kommunalpolitiken riskerar partiets valkampanj i Båstad att förlora sitt fokus på de partipolitiska frågorna. Men risken är inte så stor att debatten kring den polisanmälde Båstadspolitikern kommer att skada moderaterna annat än lokalt, enligt Ljungman.

– Den får nog ingen betydelse i ett vidare perspektiv, säger han.

Moderaternas organisationschef Liselotte Florén framhåller att frågan om partiets kandidater ägs av länsförbunden och de lokala partiorganisationerna och att det enligt stadgarna inte finns någon möjlighet att ingripa centralt.

– Det är viktigt att hålla sig till reglerna, understryker hon.

Däremot undertecknar alla kandidater efter nomineringarna en så kallad kandidatförsäkran i vilken det stadgas att, om man saknar förtroende i fullmäktigegruppen, ska man lämna sina uppdrag.

Du menar att Christer Nordin inte följer reglerna?

Annons

Liselotte Florén:

– Korrekt.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons