Annons
Nyheter

Mordbrand på skånsk minkfarm

I går visade djurrättsalliansen upp bilder på döda och skadade minkar från hans farm. I natt försökte någon tända fyr på anläggningen.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2010
Foto: 

Branden, som startades i en fodermaskin, slocknade av sig själv och upptäcktes inte förrän på morgonen då farmägare Stefan Andersson kom jobbet på minkfarmen utanför Vittskövle.

Fodermaskinens står i en egen lada men bara fem meter därifrån finns de större byggnaderna med minkarna i.

Annons

– På grund av den allvarliga spridningsrisk som fanns i och med den anlagda branden så rubricerar vi det som mordbrand, säger Anders Svensson, inre befäl på kristianstadspolisen.

På tisdagens eftermiddag väntade man fortfarande på polisens tekniker och under tiden kunde minkfarmare Stefan Andersson inte göra något åt situationen.

– Jag kan ju bara konstatera att fodermaskinen är trasig och att det kan ta flera dagar att reparera den. Det kommer att innebära att djuren inte får mat i tid och det kommer de att lida av, säger han.

Stefan Andersson, som är Sveriges största minkfarmare, äger sedan tidigare Ljungemink men är sedan i december även ägare till Tegelhusens minkfarm. Den sistnämnda som var en av 16 minkfarmer som fanns med i djurrättalliansens granskning som presenterades i går. I granskningen visades bland annat bilder på skadade och blodga djur.

På Stefan Anderssons gård syntes döda minkar liggandes bland bråte och trasiga burar.

– Jag hävdar ju att vissa av bilderna är manipulerade. Vissa djur har pälsfärger som inte finns bland mina minkar, sådant är lätt at känna igen, säger han.

Han är säker på att nattens brand dåd inte är en slump och att det är djurrättsalliansens bilder som är orsaken.

– Det hade varit bättre att de kommit ut hit och pratat med oss istället för att springa omkring här på nätterna. Det här kommer ju inte at leda någonstanns, säger Stefan Andersson.

John Palm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons