Annons
Nyheter

Mobbningsoro inför skolstart

Tio procent av eleverna i svenska skolor har utsatts för fysisk mobbning, som slag, knuffar eller ofredanden.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2010

Lika många har mobbats via sms, mejl eller andra internetvägar, visar en undersökning som Cint har gjort på uppdrag av antimobbningsorganisationen Friends.

Undersökningen presenteras i Dagens Nyheter.

Annons

En tredjedel av de 1 165 tillfrågade ungdomarna har mobbats psykiskt, de har blivit utfrysta eller utsatta för elaka miner och gester. En femtedel vågar inte berätta att de mobbats.

Barn- och elevombudet, BEO, får ta emot allt fler anmälningar om mobbning i skolorna. Inför skolstarten på måndagen har BEO anställt ytterligare 20 jurister.

6,5 miljoner kronor har fram till i dag krävts i skadestånd vid 78 mobbningsfall. 32 skolor har betalat och ytterligare elva har gjort det efter förlikning. BEO har stämt tio skolor. Två ärenden har avgjorts hittills. I båda har skolorna fått betala skadestånd.

Friends undersökning visar också att en majoritet av eleverna inte skulle vända sig till någon lärare eller skolkurator om de blev utsatta för mobbning. Det är i stället kompisarna eller mamma som man känner förtroende för. Närmare en femtedel av de tillfrågade skulle inte prata med någon alls.

Det tycks också finnas en utbredd okunskap om vem eller vilka på skolan som ansvarar för skolans arbete mot mobbning. En knapp tredjedel, 30 procent, av de tillfrågade svarar att de inte vet och fem procent att skolan inte har något arbete mot mobbning.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons