Annons
Nyheter

Misstänkt miljardfusk i tandvården

Försäkringskassan brister i kontrollen av tandvårdsstödet, enligt Inspektionen för socialförsäkringen. Fusket kan vara så stort som över en miljard kronor om året och risken att bli upptäckt är liten.
Nyheter • Publicerad 6 december 2011

Enligt Försäkringskassans uppskattning för 2010 kan felaktiga utbetalningar ha skett i mellan 5 och 25 procent av fallen. Totalt utbetalas 5 miljarder kronor per år till tandvårdsstödet vilket innebär att det förmodade fusket hamnar någonstans mellan 200 miljoner kronor och 1,2 miljarder.

Tandvårdsstödet från 2008 innebär att tandläkaren får pengar av Försäkringskassan för vissa åtgärder.

Annons

Försäkringskassan använder inte heller de möjligheter till sanktioner som finns, konstaterar ISF. Om fel upptäcks förekommer mycket sällan något straff, annat än krav på återbetalning.

Granskningen ger dock inga besked om hur vanligt det är att tandläkare faktiskt får för hög ersättning. Men risken att tandläkare fuskar anses stor.

– Det handlar om stora pengar och potentialen för vinning vid överutnyttjande är ju stor. För en vårdgivare som utnyttjat systemet har risken för upptäckt hittills varit ungefär lika med noll, säger Jon Dutrieux, projektledare för granskningen.

Vissa tandläkare kontrolleras omotiverat ofta, andra inte alls. Och trots att mer än 100 000 patientbesök synas varje år vet man alltså inte hur vanligt det är med för höga utbetalningar.

Bara en handfull ärenden har polisanmälts och ingen har dömts.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons