Annons
Nyheter

Mindre supande på sjön

Nyheter • Publicerad 14 juli 2011

Den nya hårdare lagen mot sjöfylleri har minskat supandet på sjön, bedömer Kustbevakningen och polisen.

Särskilt i Stockholmsområdet åker allt färre fast, trots fler kontroller.

Annons

Sjöpolisen i Stockholm tog tillsammans med kustbevakningen region öst fast 64 sjöfyllerister i maj–juni förra året. Samma period i år har bara 33 personer blåst positivt, skriver Dagens Nyheter.

Ändå har polisen mer än fördubblat sina kontroller.

– Vi har gjort betydligt fler blås i år. Men förra året visste folk inte var gränserna gick, säger Calle Jonsson, chef för sjöpolisen i Stockholm.

"Nykter förare"

Sedan den första juni 2010 är gränsen för sjöfylleri 0,2 promille, samma som för den som kör bil. Reglerna gäller båtar som är minst tio meter långa eller kan komma upp i 15 knop.

I Västsverige har antalet sjöfyllerister inte ökat nämnvärt, enligt Kustbevakningen. Samtidigt har personalen fått utbildning och fler sållningsinstrument, vilket i teorin borde göra att fler åker fast.

Att fylla på land och till sjöss nu jämställs har en pedagogisk betydelse som gör att många båtägare skärper sig, tror Gunnar Persson, brottsutredare på Kustbevakningen region väst.

– I många fall kontrollerar vi båtar där vi ser att det skrålas och festas ombord men nuförtiden har man nästan alltid en nykter förare. Förr kanske man inte ens kände till lagen, säger han.

Färre i juli

Sjöpolisen i Göteborg är inte lika övertygad om minskningen. Hittills i sommar har 24 personer åkt fast, jämfört med 34 under hela förra sommaren.

Annons

– Vi har lagt lite mer tyngd på det här i år men vi får vänta tills säsongen är slut innan vi vet resultatet, säger Christer Magnusson, tillförordnad chef för sjöpolisen i Göteborg.

Kustbevakningen i norra Sverige ser ingen skillnad för sjöfyllan i maj–juni. Men hittills i juli har enbart fem personer blåst positivt, jämfört med 31 personer under hela juli förra året.

– Antalet kontrolltillfällen är ungefär detsamma. Jag tror absolut att det är en ökad medvetenhet hos båtägarna, säger Per Hellgren, vakthavande befäl vid Kustbevakningen region nord.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons