Annons
Nyheter

Miljöpolitiken får underkänt

Regeringen får underkänt av Naturskyddsföreningen som granskat miljöpolitiken.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2010

Moderaterna har kört över sina allianskamrater i många frågor, lyder kritiken.

Regeringen har backat i flera centrala miljöfrågor, vilket är både unikt och djupt beklagligt. Det anser Naturskyddsföreningen som granskat hur partierna hanterat miljöfrågorna i riksdagen under den gångna mandatperioden.

Annons

Regeringen kritiseras bland annat för att ha öppnat för hårdare exploatering av stränder, hävt förbudet mot miljögiftet dekaBDE, minskat anslaget till nya naturreservat och gett grönt ljus för licensjakt på varg.

De små borgerliga partierna har försökt lyfta gröna ideal, men har blivit överkörda av Moderaterna, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson och generalsekreterare Svante Axelsson på Dagens Nyheters debattsida.

Men det är inte i alla frågor som Moderaterna bromsat, konstaterar de och nämner som exempel att Centerpartiet försvarat slopad skatt på handelsgödsel. De kritiserar också att samtliga regeringspartier öppnat för nya kärnkraftverk.

Regeringen får beröm för bland annat trängselskatt och beslut att använda statlig skog som bytesmark vid reservatbildning.

Även oppositionens agerande i riksdagen har granskats. I det röd-gröna blocket är det de mindre partierna som drivit på S att rösta miljövänligare än vad partiet lovat. Men Miljöpartiet har trots namnet en bit kvar till en riktigt bra miljöpolitik, enligt Naturskyddsföreningen.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons