Nyheter

Mildrat straff för Lindberg

Hovrätten mildrar straffet för förre polischefen Göran Lindberg. Han får sex års fängelse.
Nyheter • Publicerad 24 november 2010

Lindberg dömdes av tingsrätten till fängelse i sex och ett halvt år för en serie sexbrott.

Hovrätten fäller honom för grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri, köp av sexuella tjänster och försök till köp av sexuell tjänst.

Han ville att hovrätten skulle frikänna honom på alla åtalspunkter som han inte erkänt. Åklagaren krävde däremot skärpning till åtta års fängelse.

Precis som tingsrätten anser hovrätten att det är bevisat att Lindberg i januari 2007 våldtog en 17-årig flicka. Hon var under delar av våldtäkten fastbunden, skriver hovrätten. Till skillnad från i tingsrätten frias dock Lindberg från att ha våldtagit samma flicka vid ett tidigare tillfälle.

Han fälls också bland annat för en annan våldtäkt och en misshandel i samband med sexköp.

Även i hovrätten frias Lindberg från åtalet gällande förberedelse till grov våldtäkt mot barn. Det delen gäller ärendet med en 14-årig flicka i Falun. Han greps av polisen på väg till det mötet.

Våldtäkten på 17-åringen bedöms som grov och Lindberg ska också betala skadestånd till offret på 175 000 kronor.

David Hylander
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.