Annons
Nyheter

Medicinpriset till Edwards

Britten Robert Edwards får årets Nobelpris i medicin/fysiologi.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010

Robert Edwards får priset för att han skapat metoderna för provrörsbefruktning. Han arbetade med detta tillsammans med numera avlidne kollegan Patrick Steptoe.

Robert Edwards föddes 1925 i Manchester i England. Efter militärtjänstgöring under andra världskriget studerade han biologi och disputerade 1955 vid Edinburghs universitet i Skottland på en avhandling om embryonalutveckling hos möss.

Annons

Professor Edwards själv är vid för dålig hälsa för att kunna kommentera, säger hans medarbetare.

I en intervju med TT för fem år sedan berättade Robert Edwards om sin forskning, och hur han bemöttes.

– Jag kallades galning.

– Det var ingen som ville ta någon etisk risk. Man sade mig att barnen inte skulle bli normala och undrade vad jag skulle göra då. Men jag var aldrig orolig, min forskning hade visat att IVF fungerade som naturlig befruktning, sade Robert Edwards.

Varje Nobelpris från Nobelstiftelsen är även i år på 10 miljoner kronor.

Robert Edwards

Nobelpristagaren och "provrörsbefruktningens fader" Robert Edwards kommer från Storbritannien. 1978 kom världens första provrörsbarn till världen tack vare Edwards banbrytande och omdiskuterade forskning. Han påbörjade sitt arbete under 1960-talet i England och somliga ska ha kallat honom galning på grund av hans idéer om framtida provrörsbarn.

– Det var ingen som ville ta någon etisk risk. Man sade mig att barnen inte skulle bli normala och undrade vad jag skulle göra då. Men jag var aldrig orolig, sade Edwards i en intervju med TT 2005.

Edwards arbetar vid universitetet i Cambridge.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons