Annons
Nyheter

Mc-gängen ökar i Sverige och Europa

Hells Angels, Bandidos och andra kriminella mc-gäng skaffar sig allt starkare fäste i Europa, framför allt i Östeuropa.
Även i Sverige har gängen ökat markant. Och polisen tror på en fortsatt ökning.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010

Rikskriminalen har gjort en kartläggning som visade att mc-gängen ökade med 50 procent under åren 2007 till 2009. I dag tror man att ungefär 500 personer, varav hälften fullvärdiga medlemmar, är aktiva i gängen.

– Jag tror dessvärre att de kommer att fortsätta öka, säger Tommy Hydfors, biträdande chef för Rikskrim.

Annons

Utvecklingen är densamma i Europa. Enligt den europeiska polisorganisationen Europol är de kriminella mc-gängen nu större i Europa än i USA och Kanada med 425 underavdelningar mot totalt runt 300. Under de senaste fem åren har de vuxit med 120 underavdelningar i Europa.

Etableringen av kriminella mc-gäng accelererar snabbt också i Sverige.

– Under de senaste tre åren har HA (Hells Angels) startat fem nya avdelningar i Eskilstuna, Norrköping, Luleå, Uppsala och en ny avdelning i Stockholm, säger Lasse Wierup, journalist, och författare till boken Svensk Maffia.

En del av förklaringen är att en ny internationell mc-klubb, Outlaws, har etablerat sig i Sverige. HA:s nya avdelning i Uppsala var ett svar på Outlaws etablering där.

Det som utmärker mc-gängens så kallade en-procents-kultur är att de lever efter egna regler och lagar.

– Och att expandera är inbyggt i en-procents-kulturen, säger Wierup.

HA är störst med sina tolv avdelningar, och svenska HA har nyligen gått om det danska.

– De är bäst organiserade, har bäst disciplin och lägst omsättning på medlemmar. De ägnar sig också åt den mest sofistikerade brottsligheten som ger mest pengar, säger Wierup.

Bandidos har åtta–nio avdelningar, ägnar sig mest åt våldsbrott och omsätter inte särskilt mycket pengar. Nykomlingen Outlaws, med en handfull avdelningar, beskriver Wierup som att den består i huvudsak av "vanliga familjefäder" och de utgör enligt hans uppfattning ännu inget kriminellt problem.

Polisens reaktiva sätt att arbeta gör att man har lättast att ingripa mot våldsbrottslingarna inom Bandidos. HA är mera livskraftigt och svårare att bekämpa.

– Att polisen har börjat samarbeta med andra myndigheter som Skatteverket och Kronofogden har gjort livet jobbigare för gängmedlemmarna. Man skyddar också utpressningsoffer mer nu än tidigare. Men man borde kanske jobba mera proaktivt (förebyggande), säger Wierup.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons