Nyheter

Mattias Flink släpps fri

Massmördaren Mattias Flink får sitt straff tidsbegränsat och släpps om drygt fem år, dömer tingsrätten.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2010

Han straff omvandlas till 32 års fängelse.

Det här var Flinks andra ansökan om att omvandla sitt livstidsstraff till ett tidsbegränsat straff. Den första avslogs 2008 av både tings- och hovrätter eftersom de ansåg att straffvärdet för brotten var för höga för att omvandlas. Flink överklagade till HD, men hösten 2009 beslutade domstolen att inte bevilja honom resning.

Mattias Flink var 24 år i juni 1994 då han sköt ihjäl sju personer och skottskadade tre i närheten av Dalregementet i Falun där han var förlagd. Han hade bråkat med sin flickvän och var kraftigt berusad när han avlossade 51 skott med sin AK 5.

Han dömdes till livstid för sju mord och tre mordförsök.

Tingsrätten har bedömt Flinks risk för återfall och menar att han "gjort vad han kunnat för att främja sin anpassning till samhället". Rätten anser att han har skött sig exemplariskt. Detta är, enligt beslutet, omständigheter som talar för att hans livstidsstraff ska omvandlas till ett tidsbestämt straff.

Tingsrätten beslutar att inte följa Högsta domstolens praxis om att straffvärdet för mord ska ligga mellan 18 och 24 års fängelse. Örebro tingsrätt sätter straffet till 32 år, bland annat eftersom man utgår från varje gärnings enskilda straffvärde. Tingsrätten hänvisar dock till Högsta domstolens livstidsdom, där en förmildrande omständighet i Flinks fall var att han på grund av psykos inte kunde kontrollera sitt handlande.

Mattias Flink har beviljats över trettio permissioner med övernattning sedan maj 2007. Rätten skriver i sitt beslut att permissionerna har skett på egen hand och utan att Flink misskött sig. Den anser att det inte är troligt att Flink, som skött sig exemplariskt fram till nu, plötsligt skulle börja missköta sig. Därför vågar rätten, trots att det är fem år kvar tills han släpps, sätta ett tidsbegränsat straff på 32 år redan nu.

– Han trodde inte på det först, säger Flinks advokat Johan Eriksson om Flinks reaktion.

Eriksson säger att Flink blev "omtumlad men mycket glad".

– Mattias hade hoppats så mycket på det här. Nu kan han äntligen se ett ljus i tunneln, säger Eriksson och uppger att Flink friges villkorligt i augusti 2015.

Tingsrätten har vid beslutet tagit hänsyn till fem kriterier: den tid som Flink redan har avtjänat, omständigheterna kring varför han fick livstidsstraffet, om det finns risk för återfall, om han har skött sig i fängelset och om han har gjort vad han kan för att kunna anpassa sig till samhället när han blir fri.

Sammantaget har rätten bedömt att det inte finns några hinder för att omvandla Flinks straff.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.