Annons
Nyheter

Många sommarjobb just nu

För den som vill ha sommarjobb är det hög tid att söka. Just nu finns ovanligt många att välja mellan. Förra veckan fanns 28 000 lediga sommarjobb jämfört med 19 000 motsvarande period föregående år, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2012

Men det behöver inte betyda att sommarjobben i år är fler.

– Det vi har kunnat komma fram till är nog att arbetsgivare är lite tidigare än vad man varit tidigare, säger Håkan Gustavsson på Arbetsförmedlingen till Ekot.

Annons

Över hälften av de sommarjobb som i dagsläget har anmälts till Arbetsförmedlingen finns inom vård och omsorg.

– Vi tror att man vill vara ute i god tid och vara säker på att man får den arbetskraft man vill ha, säger Håkan Gustavsson till TT.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har också noterat att det finns fler sommarjobba att söka nu än för ett år sedan. Fast vad det beror på vet SKL inte, enligt presstjänsten.

Många unga sommarjobbar varje år, men reglerna kan vara snåriga och arbetsvillkoren dåliga. LO publicerar varje år en checklista med saker att tänka på inför jobbet, för att undvika bekymmer. Ett skriftligt avtal är alltid en bra början.

– Man ska se till att man får ett anställningsbevis eller avtal där det klart framgår vad man ska gör och hur mycket, säger Malin Norberg, ungdomssekreterare på LO.

I maj öppnar LO sin speciella hjälptelefon för sommarjobbare, men redan nu går det att ringa ett gratisnummer för den som har frågor om exempelvis arbetstider och lönevillkor.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons