Annons
Nyheter

Malmö Airport hotas av askan

Det svenska luftrummet stängs på grund av askmolnet helt och hållet från kl 22 i kväll, uppger svenska luftfartsmyndigheter. Risken är stor att flygtrafiken i hela norra Europa stängs i kväll, enligt LFV.
Nyheter • Publicerad 15 april 2010
Flera avgångar har ställts in på Kastrup till följd av askan.
Flera avgångar har ställts in på Kastrup till följd av askan.Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Foto: 

SVERIGE. Det svenska luftrummet stängs helt och hållet från klockan 22 i kväll, uppger uppger Susanne Rundström, informatör vid Luftfartsverkets bolag Swedavia.

– Vi har precis fått prognosen att klockan 14 stängs luftrummet vid Göteborg/Landvetter och Helsingborg/Ängelholm, klockan 18 luftrummet över Sundsvall/Härnösand.

Annons

Enligt Rundström kan prognosen komma att ändras under dagen.

– Vi tar det timme för timme.

Runt 2–2,5 miljoner passagerare flyger varje månad via LFV:s flygplatser runt om i Sverige. Det motsvarar runt 65 000–85 000 passagerare per dag.

Vid 14-tiden var läget lugnt på Malmö Airport. Enligt Sydsvenskans reporter går det sista planet strax efter klockan 14. Efter det ställs fyra avgångar in till bland annat Stockholm och Örebro.

Askmolnet rör sig nu sydost över Sverige.

Från klockan 13 i dag stoppades flygtrafiken även på flygplatserna i Karlstad, Borlänge och övriga flygplatser som ligger norr om en linje från dessa till en punkt strax norr om Sundsvall/Härnösands flygplats.

Det är stor risk för att flygtrafiken i hela norra Europa stängs i kväll, säger Luftfartverkets informationschef på Arlanda Jan Lindqvist. Askmolnet väntas komma mot Arlanda vid 21–22-tiden i kväll och då är risken stor att all flygtrafik i Sverige kommer att ställas in och lite senare även i övriga norra Europa.

Askan handlar enligt Lindqvist inte bara om att sikten försämras för piloterna utan också att det kommer in små partiklar som förstör flygplanens motorer. Det kan jämföras med en sandstorm som drabbar planen.

Landvetter flygplats utanför Göteborg planerar för att stoppa all trafik till och från flygplatsen från klockan 14.

De SAS-kunder som drabbas ska kompenseras, enligt Elisabeth Manzi.

Annons

– Det som vi erbjuder för dem som har fått inställda flygningar är att antingen boka om till ett senare datum, eller så kan de få full ersättning för biljetten.

På Arlandas utrikesterminal vimlar det av frustrerande människor. Många, som har väntat i flera timmar och vet inte om de ska stanna kvar eller åka hem, klagar på bristande information, uppger TT:s reporter på plats.

Ryanair har ställt in alla avgångar till och från Sverige från klockan 11.30 i dag. Även till och från Norge och Danmark slutar bolaget att flyga tills vidare. Sedan tidigare i dag är alla flygningar till och från Storbritannien och Irland inställda.

Martin Strandberg
TT/Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons