Annons
Nyheter

Madeleine fick dotter

Prinsessan Madeleine har fött en dotter. Flickan föddes i New York i morse, svensk tid. Mor och dotter mår bra, säger hovets presschef. Pappa Chris O'Neill ska uttala sig på sjukhuset i kväll.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2014
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Flickan föddes klockan 22.41 lokal tid i New York på Presbyterian Hospital Weill Cornell Medical Center. Presbyterian Hospital anses som ett av de främsta i världen.

Enligt Hovets informationschef Annika Sönnerberg gick förlossningen bra.

Annons

– Allting har gått bra. Mor och barn befinner sig väl.

Kungen och drottningen är i Stockholm och är informerade.

– Liksom barnets pappa är alla väldigt glada. Även Victoria är informerad. Men hur kungafamiljen planerar fortsättningen, om alla ska åka till USA eller ej, är oklart just nu.

Barnet föddes på New York Presbyterian Weill Cornell Medical Center i New York. Chris O'Neill var med på sjukhuset under hela förlossningen, enligt Hovet.

O'Neill möter medier på sjukhuset klockan 18 i kväll, svensk tid.

Sten Hedman, före detta hovreporter på Se & Hör, fick nyheten när TT ringde upp i morse.

– Nej, vad trevligt! utbrister han.

– Fast barnet kom lite tidigare än beräknat. Ingen i kungafamiljen är ju på plats i New York. Nu får de väl ge sig iväg direkt.

Sten Hedman tror att inte bara Madeleines, utan även hela kungahusets popularitet ökar i och med födseln.

Klockan tolv skjuts salut med 21 skott från Skeppsholmens salutstation som brukligt vid en kunglig födsel.

Annons

Hovexperten Roger Lundgren tror att barnet kommer att ingå i tronföljden.

– I och med att kungen och regeringen lät Madeleine gifta sig och gav sitt samtycke, borde detta barn bli betitlat och ha arvsrätt till kronan, säger han.

För att ingå i tronföljden får barnet inte uppfostras katolskt, men pappan Chris O'Neill är ingen utövande katolik, poängterar Lundgren.

– Han tillhör den katolska kyrkan, men på bröllopet fanns ju inga katolska inslag. I dag bryr man sig inte så mycket om sådant där, säger han.

Vad den nyfödda ska heta är fortfarande höljt i dunkel, även om Cassandra sägs ha varit på tapeten.

Om föräldrarna utgår från "topplistan" från pappans hemland är risken stor att prins Carl Philips flickvän Sophia får konkurrens. 2013 var detta nämligen det vanligaste namnet på nyfödda flickor i USA, enligt den amerikanska sajten Babycenter.

Om föräldrarna vill vara mer trendiga kanske Lily (7) eller Zoe (8) kan vara något, eftersom dessa namn var något av bubblare förra året.

Något namn vågar inte Roger Lundgren gissa på.

– Det är jättesvårt att gissa. Ingen gissade rätt förra gången. Madeleine var också ett helt nytt namn i de här sammanhangen när hon föddes 1982, det ska man komma ihåg. Så det kan bli precis vad som helst.

På Svensk Damtidning räknar chefredaktören Karin Lennmor med att öka nästa veckas upplaga med 10 procent på nyheten om födseln. Besökstalen ökade kraftigt på tidningens webbplats under morgonen.

Annons

Hos Republikanska föreningen är glädjen dämpad.

– Det är ju jätteroligt för dem att de har fått barn men jag har svårt att se att det är så himla intressant för oss andra, säger Mia Sydow Mölleby, ordförande i Republikanska föreningen.

Hon hoppas att det här barnet får växa upp som ett vanligt barn.

– Victoria sade ju att hennes dotter skulle uppfostras som ett vanligt barn men hon är ju uppenbart en skyltdocka. Det kan man ju hoppas att det här barnet får slippa och det är kanske större chans för henne eftersom de har flyttat härifrån.

Nyheten om födseln utlöste förstås en våg av gratulationer på Twitter.

Det skojades också friskt. "Grattihis tihill tihillökningen", skrev flera stycken. Någon föreslog att barnet skulle heta "Tihi-na" – anspelningar på prinsessparets video på Hovets hemsida när de tillkännagav förlovningen.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons