Annons
Nyheter

M ifrågasätter partiernas lotterier

Justitieministern är den i regeringen som ska ta fram direktiv till en utredning om hur en lag om partibidrag skulle kunna se ut. Hon vill att ett lagförslag och en lag ska vara på plats före nästa riksdagsval.
Nyheter • Publicerad 19 april 2012

Utgångspunkten bör, enligt partisekreteraren Sofia Arkelsten, vara att de politiska partierna ska stå fria från otillbörlig påverkan. I Expressen radar hon upp en rad utgångspunkter som M har i lagstiftningsarbetet. Bland annat ifrågasätter hon "lämpligheten" i att politiska partier finansierar verksamhet med skattebefriade lotterier.

"Moderaternas syn på partiernas finansiering är tydlig. Vi tar inte emot bidrag från externa juridiska personer, såsom organisationer eller företag", skriver Arkelsten i Expressen.

Annons

Arkelsten slår fast att "privatpersoner måste kunna bidra till den politiska verksamheten utan att registreras för sina partisympatier".

"För att uppnå balans mellan integritet och öppenhet är det dock lämpligt att offentliggörandet av namnen på dem som skänker större bidrag till de politiska partierna tydligt regleras".

M vill även att partibidrag från "kommersiella företag" ska redovisas.

"Samtidigt bör det diskuteras om lämpligheten i att ta emot bidrag från kommersiella företag samt risken för otillbörlig påverkan i samband med detta", skriver Sofia Arkelsten i Expressen.

Socialdemokraterna välkomnar lagstiftning.

– Moderaterna har varit emot lagstiftning tidigare och det är bra om de nu har ändrat sig, säger Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare.

Men hon tycker inte att kraft ska läggas på att reglera varifrån partierna får ta emot bidrag, eller hur de skaffar sig intäkter.

– Det viktigaste för oss är att allt redovisas öppet, säger Jämtin.

Hon är kritisk till att Moderaterna också ifrågasätter om det är rätt att Socialdemokraterna tar in över 50 miljoner genom lotteriverksamhet.

– Jag tycker det är märkligt att de vill reglera det. Vilka andra folkrörelser ska inte få använda lotterier för att få in pengar?, undrar Jämtin.

Annons

Justitieminister Beatrice Ask (M) är den i regeringen som ska ta fram direktiv till en utredning om hur en lag om partibidrag skulle kunna se ut. Ask säger att hon vill att ett lagförslag, även om tiden är knapp, och en lag ska vara på plats före nästa riksdagsval, i september 2014.

– Det är en viktig fråga, säger Ask till TT och tillägger att ambitionen är att det ska bli klart den här mandatperioden.

Moderaterna har inlett samtal med de tre övriga regeringspartierna om direktiv till en utredning, men samtalen är ännu i sin linda. Kristdemokraterna har, jämte Moderaterna, tidigare varit emot en lag om partibidrag.

Ask anser att Socialdemokraternas inkomster från lotterier är ett problem som måste diskuteras i sammanhanget.

– Vi har en spelmarknad som är väldigt reglerad och att partier på det sättet skaffar sig stora inkomster den vägen är något som man i alla fall måste diskutera, säger Ask.

Ett särskilt problem, anser hon, är att lottköparna ofta inte vet att de stödjer Socialdemokraterna när de köper lotter i Kombilotteriet. Det hjälper inte att S öppet redovisar inkomsterna partiet får från lotterier.

– Jag undrar hur många lottköpare som känner till vilka de stödjer, säger Ask.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons