Annons
Nyheter

M backar om jobbskatteavdrag

Moderaterna backar inför årets höstbudget från vallöftet om ett femte jobbskatteavdrag, säger statsminister Fredrik Reinfeldt vid en pressträff i dag. Han hänvisade till det oroliga ekonomiska läget i världen.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2011
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Moderaterna konstaterar att det är stora osäkerheter kring effekterna av krisen, men slår fast att med hänsyn till behovet av säkerhetsmarginaler skjuts jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statlig skatt och sänkt skatt för pensionärer fram och kommer att genomföras senare under mandatperioden.

Kostnaden för jobbskatteavdraget bedöms till 12 miljarder kronor, höjd brytpunkt 3 miljarder och sänkt skatt för pensionärer 2,3 miljarder kronor.

Annons

Den pressade kronan stärktes något, medan både korta och långa marknadsräntor tog ett kliv uppåt, efter beskedet från statsminister Fredrik Reinfeldt om att det femte jobbskatteavdraget skjuts upp.

Finansminister Anders Borg konstaterade vid presskonferensen att de påtänkta skatteförändringarna är dyra reformer.

– Om vi hade genomfört dem hade vi kommit nära balans eller rent av underskott, sade Borg.

Tillväxten blir svag de kommande kvartalen och Konjunkturinstitutet skriver preliminärt ner BNP-tillväxten för nästa år med en procentenhet till cirka två procent. Sysselsättningsökningen dämpas och KI gör bedömningen att arbetslösheten ligger still på cirka 7,5 procent fram till slutet av 2012.

– Det finns fortsatt starka skäl att förändra både jobbskatteavdrag och brytpunkt, sade Anders Borg på pressträffen.

Han talade om "en betydligt stramare budget" i höst än tidigare aviserat.

Problem i det europeiska banksystemet skulle påverka Sveriges ekonomi, sade Anders Borg.

– Det måste vi ha säkerhetsmarginaler för, sade han.

Han betonade ändå att han anser att Sverige står väl rustat för att behålla stabiliteten.

Fredrik Reinfeldt underströk att vallöftena delades upp i "skarpa" förslag, som definitivt skulle komma att genomföras, och reformambitioner som var beroende av den ekonomiska utvecklingen.

– Vi var tydliga med väljarna i vilken ordning vi ville se detta, sade Fredrik Reinfeldt.

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons