Annons
Nyheter

Lössen bajsbombar från lindarna

Bladlöss sitter just nu i lindarna och hetsäter växtsaft. Ut kommer lusbajs, som är nästan ren sockerlösning. Klibbet är så rikligt under en del träd att det nästan känns som att skorna fastnar.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2013

Lindar är vanliga träd i städer, eftersom de är tåliga och anpassningsbara i stadsmiljö. Men de har en nackdel – bladlusbajs!

– Bladlössen sitter på lindarna och äter växtsaft. Växtsaften är inte direkt någon GI-diet, den innehåller mycket socker och väldigt lite protein. För att få i sig tillräckligt med protein äter lössen kopiösa mängder, och det som kommer ut är nästan ren sockerlösning, berättar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Annons

Klibbet är så rikligt under en del träd att det nästan känns som att skorna fastnar. Parkerade bilar kan bli helt kladdiga och ibland kan den som passerar under få droppar på sig. Men geggan är inte farlig och går lätt att ta bort med vatten.

– Den kallas också honungsdagg med ett mer romantiskt namn.

Lusfrosseriet pågår under några veckor nu på sommaren.

– I år märks det extra tydligt eftersom det inte har regnat, säger Didrik Vanhoenacker.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons