Annons
Nyheter

Lööf föreslås bli ny C-ledare

Centerpartiets valberedning föreslår Annie Lööf som ny partiordförande. "Jag är oerhört stolt", säger hon. Men Lööfs nyliberala hållning kan leda till ökade spänningar inom alliansen, anser statsvetare.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2011
Annie Lööf.
Annie Lööf.Foto: 

Annie Lööf blev medlem i Centerpartiet så sent som 2001. Hon ville inte säga vilken ministerpost hon vill ha i regeringen, men framhöll att centerledaren ska sitta i regeringen.

Ett gediget idéprogramarbete ska nu starta i höst, enligt Lööf.

Annons

– Vi behöver stärka vår gröna profil men också vår varma profil.

Den viktigaste framgången i budgetförhandlingarna är de jobbskapande åtgärderna, till exempel en sänkning av restaurangmomsen, framhöll Lööf.

– Man kan både ta på sig en kaxig ledartröja och vara lojal i alliansen, sade hon.

Enligt Lööf ska partiet varken gå till höger eller vänster.

– Vi ska formulera skarpa, moderna förslag som går hem i hela landet.

Till förste vice partiordförande föreslår valberedningen Anders W Jonsson, och till andra vice ordförande Anna-Karin Hatt.

Beslutet ska klubbas på centerstämman den 22-25 september, men redan nu står det klart att det inteblir någon strid om ordförandeskapet.

– Jag har accepterat valberedningens förslag, säger Anna-Karin Hatt till TT.

Hatt har i en månad jobbat stenhårt för att bli partiets nya ledare, men parerar frågan om hon är besviken.

– Framför allt är jag hedrad och stolt över det förtroende jag har fått från många centerpartister. Det fanns de som ville ha mig som partiledare och kanske ännu fler som ville att jag ska vara med i partiledningen, säger hon.

Annons

Enligt Hatt finns det inga nålstick under kampanjen som satt sig djupt.

– Det har varit väldigt lite av den varan och det är jag väldigt glad och stolt över. Det tror jag beror på att vi varit tydliga med att vi inte ville ha en smutsig kampanj.

Hon vill väldigt gärna sitta kvar som minister.

– Jag har väldigt mycket ogjort så jag stannar gärna. Men ytterst är det för Annie att avgöra, säger hon.

Valberedningen var enig, uppger valberedningens ordförande Stefan Tornberg, och stödet i Centerpartiet för den nya partiordföranden har varit mycket starkt. Av de 200 kretsarna stöder 169 Annie Lööf. Anna-Karin Hatt fick stöd från 26 och Anders W Jonsson 5. Av de 24 distrikten har 23 föreslagit Lööf.

Men det är inte helt säkert att alla centerväljare har förstått vem de får som partiledare med Annie Lööf, säger statsvetaren Mikael Sundström vid Lunds universitet. Han anser att de ideologiska skillnaderna mellan Annie Lööf och Anna-Karin Hatt inte har kommit fram särskilt tydligt.

– De vet att de får en skicklig politiker med medial genomslagskraft. Men det politiska skulle kunna oroa vissa väljargrupper. Hon har en väldigt nyliberal hållning. Liberalism är många saker, men det är en väldigt speciell sorts liberalism hon står för med betoning av de frihetliga aspekterna, säger Sundström.

Med ett Centerparti som under Annie Lööf går högerut kan spänningarna inom alliansen öka, tror statsvetaren Mikael Sundström.

– När Moderaterna går mot mitten så finns det ett utrymme på högerkanten som skulle kunna vara stort. Men om Centern går högerut så är de ju låsta där. Då kan de inte längre locka S-väljare utan det handlar om moderata väljare och kanske några KD-väljare. Och om Centern blir större på Moderaternas bekostnad så ökar naturligtvis spänningarna inom alliansen, säger han.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons