Annons
Nyheter

Löfven vs Reinfeldt i kväll

I kvällens Agenda i SVT möts för första gången S-ledaren Stefan Löfven och M-ledaren Fredrik Reinfeldt i en debatt. Men bedömare tror att kvällens debatt är viktigast för de mindre partierna.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2012
Foto: 

Det är nästan två år kvar till nästa val – men redan i kväll möts samtliga partiledare för riksdagspartierna i en direktsänd debatt. I oppositionspartierna har det skett stora förändringar sedan det förra valet; alla utom Sverigedemokraterna har bytt partiledare. I kväll har de chansen att visa var de står.

– Det blir förstås intressant att se den nye socialdemokratiske ledaren Stefan Löfven möta statsministern Fredrik Reinfeldt i en debatt, säger Mats Knutson till SVT.

Annons

Deltar i debatten, med start klockan 20, gör: Fredrik Reinfeldt (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP), Göran Hägglund (KD), Stefan Löfven (S), Gustav Fridolin (MP), Jonas Sjöstedt (V), Jimmie Åkesson (SD). För Löfven, Sjöstedt och Fridolin blir det premiär.

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap, tror att kvällens debatt är viktigast för de mindre partierna. Deras partiledare behöver framförallt synas.

– Vi har siffror på att varken Fridolin, Sjöstedt och Lööf inte är så kända än - och det behöver de bli fram till 2014.

Han menar att debatten är ett sätt att bli känd hos allmänheten, vilket behövs för de nyare partiledarna.

Inför debatten ligger dock fokus främst på Reinfeldts och Löfvens möte - deras första i debattsammanhang.

– Vi får se om det blir ett samtal eller om de pratar förbi varandra, vilket är lätt i sådana här sammanhang när det är lite nervöst. Får de igång ett samtal så hade det varit intressant, säger Oscarsson.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons