Annons
Nyheter

Löfven: "Ni får vänta lite grann"

IF Metalls ordförande Stefan Löfven tar över som S-ledare, enligt uppgifter till TT. Enligt TT:s källa blir Sven-Erik Österberg ny gruppledare i riksdagen och Carin Jämtin får sitta kvar som partisekreterare.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2012
Foto: ERIK MâRTENSSON / SCANPIX
Foto: 

Stefan Löfven fick tränga sig fram genom medieuppbådet på Sveavägen för att kunna komma in på dagens möte med Socialdemokraternas verkställande utskott, där han är suppleant. Han ville inte kommentera uppgifterna:

– Ni får vänta lite grann. Jag bekräftar ingenting, säger han.

Annons

– Ni får besked senare vad som gäller.

Stefan Löfven sade också på vägen in till VU-mötet:

– Vi ska fortsätta mötet nu. Jag kommer att vara jätteglad att fortsätta bygga . . . vi ska tillsammans bygga en stark socialdemokrati, mer kommer jag inte att säga nu.

Folkbladet.nu uppger att Löfven ska fungera på ledarposten fram till den ordinarie kongressen 2013.

Stefan Löfvens mamma Iris Melander säger till Allehanda.se att det stämmer att sonen förslås som ny partiledare för S.

– Han ringde i går och berättade det, men sade samtidigt att det skulle vara hemligt till och med på fredag, säger Iris Melander till tidningen.

Hon vill säga något hur hon tror att sonen skulle klara av partiledarjobbet:

– Svårt att säga. Han har nog huvud för det, men vi får se hur det går, säger Iris Melander till tidningen.

VU-ledamoten Anneli Hulthén säger att arbetet fortsätter:

– Vi håller fortfarande på att mötas. Vi ringde runt i går till distrikten och nu ska de få grunna på saken.

Annons

På frågan om VU har letat klart svarar hon:

– Jag hoppas det.

Förre S-ledaren Göran Persson säger sig i SVT:s morgonsoffa veta vem som ska ta över partiet. Han säger att det är en man som blir ny S-ledare. På frågan om han tycker att det är ett bra val svarar Persson:

– Jag vill inte kommentera de sakerna i förväg. Men jag känner mig väldigt trygg.

VU träffas klockan 10 i dag för vidare diskussioner om vem som ska bli ny partiordförande. Mötet äger rum på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

– Det finns inga deadlines för mötet, vi kommer sitta så länge som det behövs, säger Socialdemokraternas presstalesman Odd Guteland.

Om det blir Stefan Löfven blir det i sådana fall första gången som den nye partiledaren i Socialdemokraterna hämtas från LO-leden.

Men Löfven har inte varit helt okontroversiell i LO-familjen. Han har vid flera tillfällen gjorts sig ovän med bland andra LO:s största förbund Kommunal för att inte vilja ställa upp på jämställdhetspotter i samband med LO:s gemensamma lönekrav.

Utåt sett har det ibland låtit som om Löfven varit emot att lågbetalda kvinnor skulle få mer påökt än industrins män. Men så enkelt har det inte varit. Löfven har förklarat sitt motstånd med att de lågbetalda kvinnorna i hans förbund inte skulle få något extra påslag från kvinnopotterna. Det har helt enkelt handlat om att Löfven inte velat ställa upp på de beräkningsmodeller som kvinnopotterna innebar.

Å andra sidan har han pekats ut som en pragmatisk ledare som har moderniserat IF Metall.

Löfven har bland annat gjort sig känd som kärnkraftsförespråkare och han har tidigare pekat ut ekonomisk tillväxt som huvudfråga för Socialdemokraterna.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons