Annons
Nyheter

Löfven lovar feministisk agenda

Alla behandlas inte lika i Sverige, sade Stefan Löfven och krävde "en feministisk agenda" i sitt första kongresstal som S-ledare. Rätt till heltid, ungdomsgaranti och skrotning av Fas 3 fanns också bland löftena.
Nyheter • Publicerad 4 april 2013
Rätt till heltid, ungdomsgaranti och skrotning av Fas 3 fanns bland Stefan Löfvens löften.
Rätt till heltid, ungdomsgaranti och skrotning av Fas 3 fanns bland Stefan Löfvens löften.Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Kongressen valde Löfven som partiordförande med acklamation. Fram till i dag har han haft sitt mandat från partistyrelsen som utsåg honom som partiledare vintern 2012, sedan Håkan Juholt hastigt avgått.

I sitt tal till kongressen tog Stefan Löfven avstamp i familjen.

Annons

– Vi ska bygga samhället så som vi vill att en bra familj ska vara. En familj där varje människa gör sitt, men där vi också tar ett gemensamt ansvar för varandra, sade han.

Alla ska behandlas lika oavsett kön och ursprung.

– Där är vi inte i dag, sade Löfven.

– Sverige har fortfarande en manlig könsmaktsordning, som behöver bemötas med en feministisk agenda.

Löfven lovade att stänga Fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin, och "befria över 30 000 människor från regeringens låtsatsåtgärder" och ge dem "riktiga" möjligheter till arbete och studier.

– Och när vi stängt rekryteringsgapet ska vi se till att det inte öppnas igen. Därför skapar vi en komptensförsäkring som följer med dig oavsett om du arbetar eller söker arbete, sade han.

Löfven uppgav också att han går med på SSU:s krav på en "ungdomsgaranti" på 90 dagar. Han påpekade att S i riksdagen föreslagit en garanti på 180 dagar, men att SSU då sade att de inte kan vänta.

– Ni har rätt. Det kan inte jag heller. Därför går vi nu gemensamt fram med en reform som innebär att du som ung får jobb eller studier inom 90 dagar. Ingen ung ska någonsin lämnas i passivitet, alla unga ska studera eller arbeta, sade Löfven.

Enligt Stefan Löfven kommer garantin om att ge ungdomar jobb eller utbildning inom 90 dagar att kosta 7–8 miljarder kronor. Garantin kommer att införas gradvis under nästa mandatperiod, om S vinner valet.

Han slog ett slag för partistyrelsens förslag att begränsa vinsterna i välfärden, bland annat med högre krav på bemanning och kvalitet.

Annons

– Det utesluter helt enkelt oseriösa aktörer från svensk välfärd. Samtidigt skapar det möjligheter att vara kvar för de seriösa verksamheter som många uppskattar och förlitar sig på.

Om det visar sig att detta inte räcker, är Löfven beredd att gå längre.

Han tog också upp bättre villkor för dem som jobbar i välfärden och att heltid ska vara norm.

– Därför ska arbetet för rätt till heltid vara påbörjat i alla socialdemokratiska kommuner och landsting under 2014. Och vi ger oss inte förrän vi har genomfört det i hela landet, sade Löfven.

Han vill även skapa en omställningsförsäkring som omfattar även dem som är anställda i sina egna företag, stärka akutsjukvården, men också "ta ett större grepp" för att säkra att svensk sjukvård fortsätter att vara världsledande.

När det gällde utrikespolitik slog Löfven fast att Sverige ska vara alliansfritt "men aldrig fritt från internationellt ansvar."

– Så finns det saker vi måste göra för att kunna se oss själva i spegeln. En sådan sak är att nå en fredlig tvåtstatslösning för Israel och Palestina, sade han.

– Det kräver ett erkännande av båda staters existens. Det kräver att Sverige och världssamfundet erkänner staten Palestina.

Löfven tog upp rättigheter och arbetsvillkor för EU:s, men även världens arbetare.

– EU kan bara utvecklas genom att vi konkurrerar genom att förstärka innovation och kunskap – inte genom att försämra löner och villkor. Därför ska vi ha ett socialt protokoll till EU:s fördrag, som säkrar rättigheter för Europas löntagare.

Annons

Kongressförhandlingarna om Socialdemokraternas politiska prioriteringar inleddes med ett anförande av den ekonomisk-politiska taleskvinnan Magdalena Andersson. Hennes budskap var att partiets uppdrag är att ge människor möjlighet att göra livsresor.

Hon betonade att prioriteringarna måste vara att knäcka arbetslösheten och vända trenden i skolan.

– Jag kan stilla konstatera att regeringens politik inte fungerar. Idén bakom arbetspolitiken är att arbetslösa och sjuka är lata och inte vill jobba, sade Andersson

Ann Ekstrand
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons