Annons
Nyheter

Livh: De försökte dra in mig i bilen

V-politikern Ann-Margarethe Livh berättar nu om attacken i Somalia där en 24-åring från Ung Vänster dog och hon själv skottskadades. Angriparna "vrålsköt" och försökte dra in henne i sin bil, säger Livh till Ekot.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2013
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

I samband med ett besök på universitetet i Mogadishu ska bilen som tre svenska vänsterpartister, partiets gruppledare i Stockholm Ann-Margarethe Livh och två män, färdades i ha attackerats.

Gärningsmännen kom i bil och försökte blockera vägen. Enligt vittnesuppgifter slängde Livh upp bildörren och flydde när gärningsmännen började skjuta med AK 47:or. Hon ska då ha blött ymnigt.

Annons

En av männen, en 24-åring, dödades medan den tredje svensken undkom oskadd.

Livh skottskadades i bröstet och fördes till Afrikanska unionens fältsjukhus i staden och sedan vidare till Nairobi i Kenya.

I en intervju i Ekot berättar hon:

– En massa män hoppade ur och började vrålskjuta. De försökte att dra in mig i sin bil. Jag höll i mig allt jag orkade i ett stolsäte. Jag kände hur de sköt, hur det rann blod och såg hur de andra blev träffade.

Ann-Margareth Livh säger till Ekot att hon är övertygad om att attacken var riktad mot dem och att deras bil prejats med avsikt.

Livh var i Somalia tillsammans med ungdomar från Husby och Rinkeby. Hon säger att de bodde och rörde sig i den del av Mogadishu som betraktas som säker:

– Alla vi mött pratade om hur lugnt det varit i Mogadishu, men så händer det här.

Personal från ambassaden i Nairobi har träffat Livh, enligt UD:s pressjour.

24-åringen som dödades var engagerad i Ung Vänster. Han ska ha åkt ner i förväg för att göra upp programmet och skulle också stanna kvar längre än de övriga. UD och Vänsterpartiet bekräftade på onsdagskvällen att mannen avlidit.

Vänsterpartiet har under morgonen haft sms-kontakt med Ann-Margarethe Livh. Hon mår efter omständigheterna väl.

Annons

"Det som hänt är fasansfullt. Det hände ungdomar från Sverige som ville arbeta tillsammans med ungdomar i Somalia för att bygga ett friare och mer demokratiskt land. Internationell solidaritet är något mer än vackra ord, men ibland blir priset ofattbart högt", skriver hon och lägger till att hennes tankar är med 24-åringens familj.

"Det är en tragedi och en dag av sorg för Vänsterpartiet", skrev partiledaren Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Ytterligare en person dödades i attacken. En fjärde vänsterpartist i det svenska sällskapet, en kvinna, fanns kvar på hotellet.

Joel Nilsson på Vänsterpartiets internationella forum säger att det fanns inhyrda säkerhetsvakter för den svenska gruppen i Somalia.

Uppgifter under onsdagen gjorde gällande att Ann-Margarethe Livh reste med lokal polis, men polisens auktoritet i Mogadishu anses vara begränsad.

– Vi har fått skilda uppgifter om vad som har hänt. Och vi tror att det är viktigt att vi får titta över vad som verkligen har hänt, när alla som har varit inblandade väl är på plats, säger Joel Nilsson.

– Jag har väldigt svårt att få perspektiv på det som har hänt, det är helt fruktansvärt, säger Joel Nilsson, politisk sekreterare för Vänsterpartiets internationella forum.

Han säger att det gjordes en bedömning av säkerheten i landet innan gruppen reste iväg, och att den samlade bilden då var att det inte fanns något säkerhetshot mot den zon där gruppen skulle befinna sig.

– Det är farliga delar, så är det. Man får göra det yttersta för att minska de risker som finns. Men ingen förutsätter ju att en tragedi som den här ska ske.

Vänsterpartisterna var i Somalia med en grupp andra medlemmar för att starta ett demokratiprojekt.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons