Annons
Nyheter

Ledarlöst S i krismöte utan deadline

Efter Håkan Juholts avgång håller Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) ännu ett krismöte om partiets framtid. Det ledarlösa partiet fick i dag ytterligare huvudbry i form av 24,6 procent väljarstöd i Sifos senaste mätning, det lägsta sedan 1967.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2012
Carin Jämtin.
Carin Jämtin.Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Carin Jämtins presskontakt Odd Guteland meddelade strax efter klockan 18 att VU fortsätter sitt möte under kvällen.

– Vi har ingen deadline och jag har inga besked att ge, sade han till de väntande journalisterna.

Annons

Enligt Guteland skulle mötet eventuellt fortsätta hela kvällen, även efter SVT:s Agenda (som börjar klockan 21.15), där bland andra Carin Jämtin ska medverka.

– En helt avgörande fråga är naturligtvis efterträdare till Håkan Juholt, partiet ska ha en ordförande, sade Stefan Löfven på väg in till verkställande utskottets möte i Socialdemokraternas partihögkvarter.

Men på frågan om han själv kan tänka sig att ta över blir svaret nekande:

– Det är inte aktuellt.

Han poängterar att det är processen som nu ska diskuteras, framför allt hur öppen den ska vara.

– Jag förstår er nyfikenhet.

När LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin anlände till mötet sade hon att det är viktigt att hitta en process som skapar stabilitet i partiet.

– Det är klart att det är viktigt att hitta en person som enar partiet, att vi får en socialdemokrati som kan komma tillbaka till att verkligen prata politik och visa vad vi står för. Det är väl det bästa vi kan göra för Håkan Juholt, att visa honom att hans avgång inte var förgäves, och att vi är ett parti som kan resa sig och bli starkt igen.

När Veronica Palm anlände fick hon frågan om hon kandiderar:

– Nej, jag kandiderar inte, svarade hon.

Annons

Enligt SR:s Ekot har även Pär Nuder upprepat sitt tidigare klargjorda ointresse av att ta över partiledarposten.

Ett nej från möjliga namn ur S-leden är dock mycket svårbedömt. S har en mycket sluten process när en ny ordförande ska väljas och en rik tradition av att envist upprepade nej kan omvandlas till ett ja när tiden anses mogen.

När TT på lördagen frågade Sven-Erik Österberg, en nämnd kandidat, om han kan tänka sig att sitta som tillförordnad partiledare eller bli vald till ny svarade han:

– Det har jag väldigt svårt att se.

Socialdemokraterna har aldrig stått längre från regeringsmakten och det brådskar att välja en ny ledare för det splittrade partiet.

– Vi behöver ett riktigt bra möte och måste mycket snart sätta ner foten för hur det här ska gå till. Det finns inget i stadgarna om det, det här är ju en unik situation, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

– Det är både sorgligt och jobbigt, säger hon i en intervju med TV 4.

På frågan vad hon skulle svara om hon själv fick frågan om att bli ny partiledare är Carin Jämtin tydlig.

– Då skulle jag säga nej. Jag har redan det som jag tycker är det roligaste uppdraget.

Men väljarna tror att det blir Carin Jämtin som tar över, även om de flesta vill se Margot Wallström. Det visar en undersökning som Expressen lät Demoskop göra efter Juholts avgångsbesked i går. Av de 638 personer som tillfrågades vill 26 procent se Wallström som ny S-ledare, följd av Thomas Bodström på 19 procent. På frågan vem man tror att det blir svarar 22 procent Carin Jämtin. 15 procent tror på Sven-Erik Österberg, tätt följd av Mikael Damberg på 14 procent och Thomas Östros på 11 procent.

Annons

Förre SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi var en av dem som ledde Socialdemokraternas kriskommission efter valförlusten 2010. Kommissionen presenterade sina slutsatser i februari i fjol.

Han säger att den första prioriteten måste att vara att lösa den akuta situationen för partiet.

– Man måste utse en partiordförande och jag anser att det bör ske snabbt.

– Detta ska göras i ordningen att verkställande utskottet föreslår och partistyrelsen bekräftar, det är min personliga åsikt.

Shekarabi anser inte att det ska vara en öppen process när en ny partiordförande väljs.

– En sådan process tar väldigt lång tid och jag tror inte S kan vara utan partiledare någon längre tid.

Ardalan Shekarabi vill inte nämna några namn på vem han vill se som ny ledare.

– Det handlar om att hitta en erfaren person, som har stor legitimitet i partiorganisationen och som har goda förutsättningar att samla partiet.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons