Annons
Nyheter

Lars-Gunnar Björklund är död

Tipsextras grundare Lars-Gunnar Björklund har gått ur tiden.
Nyheter • Publicerad 30 november 2012

Den folkkäre tv-mannen avled vid en av ålder av 75 år efter en längre tids sjukdom, skriver Expressen.

Lars-Gunnar Björklund föddes den 24 februari 1937 i Stockholm. Han inledde sin journalistbana redan som tolvåring då han och barndomskompisen Åke Wilhelmsson, den förre tv-journalisten, startade Sporttidningen. Det var en tidning som de skrev för hand och lånade ut till släkt och vänner för 25 öre per läsning. Redaktionen förstärktes senare med den yngre kompisen Tommy Engstrand.

Annons

Björklund medverkade senare i ett ungdomsprogram i radio i mitten av 1950-talet och under militärtjänstgöringen gjorde han radiointervjuer. Han skrev sedan till Lennart Hyland vid Sveriges Radio och fick jobb som radioreporter under fotbolls-VM och friidrotts-EM i Sverige 1958. Han blev kvar vid Sveriges Radios sportredaktion i Stockholm till 1965 då han flyttade till Göteborg för att bli nyhetsreporter för Sveriges Radio/TV.

Björklund skapade en sportredaktion och rekryterade journalister som Arne Hegerfors, Bosse Gentzel, Fredrik Belfrage, Ingvar Oldsberg och Christer Ulfbåge.

1971 blev Björklund den förste sportjournalist som tilldelades Stora Journalistpriset i klassen radio och tv. Motivering löd: "för medryckande, färgstarka och perspektivrika reportage i radio och tv från VM i ishockey i Schweiz 1971 och andra stora sportevenemang".

Inför starten av TV2 föreslog Björklund att man skulle sända engelska ligamatcher i fotboll och i november 1969 startade Tipsextra.

"Att Tipsextra drog 33-35 procents tittare, vilket var oerhört högt, berodde naturligtvis på att vi var ensamma på scenen", skriver Björklund i sin biografi döpt till Minnesluckor – livsstycken och klacksparkar.

1979 lämnade Björklund Göteborg för att bli marknadsdirektör för Tipstjänst (numera Svenska Spel), men fortsatte att ha olika engagemang vid radio och tv. Han refererade Vasaloppet för Sveriges Radio under 30 års tid. Björklund och "Rolle" Stoltz refererande ishockey-VM tillsammans från 1969 till 1994. "Vi kompletterade varandra mycket bra och det stämde som man brukar säga kemiskt mellan oss", skriver Björklund i sin bok.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons