Annons
Nyheter

Lärarfack vill ha karriärstege

Inför karriärvägar med nya titlar och rejäla lönepåslag för extra ansvar. Det föreslår Lärarnas riksförbund som ett sätt att höja yrkets status.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2011
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Bättre löner och reella karriärmöjligheter behövs för att locka högpresterande studenter till lärarutbildningen och få lärare att stanna i yrket, anser Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund. Därför föreslår LR en modell för ett system med karriärvägar inom läraryrket.

Legitimerade lärare ska kunna avancera till förste lärare och lektor, med rejäla lönepåslag för varje karriärsteg. Titlarna ska regleras i skollagen och tilldelas av Skolverket, enligt förslaget som presenteras på Svenska Dagbladets debattsida.

Annons

Till exempel bör lönen för en förste lärare ligga 25 procent högre än för en legitimerad lärare, och lektorslönen 50 procent över.

I dag finns i praktiken inga karriärmöjligheter för lärare och extra arbetsuppgifter eller ansvar syns inte i lönekuvertet. Därför bör staten ta ansvar för både finansiering och reglering av lärartjänsterna, skriver Metta Fjelkner.

Hon tycker att det är ett stort framsteg att regeringen infört lärarlegitimation och att utbildningsutskottet beslutat utvärdera kommunaliseringen, men mer satsningar på läraryrket behövs, anser hon.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons