Annons
Nyheter

Lärare utan leg ska få jobba kvar

En legitimation för lärare ska införas från 2012, föreslår regeringen.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2010
Foto: 
Utbildningsminister Jan Björklund.
Utbildningsminister Jan Björklund.Foto: 

Enbart legitimerade lärare ska kunna få fast anställning och få sätta betyg, enligt förslaget som utbildningsminister Jan Björklund lade fram i dag.

För att få legitimation måste en lärare ha tagit examen och genomgått en introduktionsperiod på minst ett år.

Annons

Var femte lärare i den svenska skolan saknar i dag behörighet för att undervisa. Hälften av dessa är fast anställda – och de kommer att få behålla arbetet, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Där måste man respektera arbetsrätten. Men eftersom de inte längre får ge betyg, så sätter det press på kommunerna att ge dem fortbildning så att de blir behöriga, säger han.

När en legitimation införs tvingas också kommunerna att anstränga sig mer för att hitta utbildade lärare, anser Björklund.

– Nu kan det vara billigare att anställa obehöriga, vilket kan påverka hur mycket kommunerna anstränger sig. Det ändrar vi på när vi skärper kraven, säger han.

För att de nya reglerna inte ska ställa till problem för skolor med en stor andel obehöriga införs en treårig övergångsperiod. Under den tiden kan skolorna hinna utbilda sina obehöriga lärare.

Regeringens mål är att den nya legitimationen ska höja statusen på läraryrket, vilket ska få fler att vilja jobba som lärare.

– I dag är det lärarbrist, framför allt inom naturvetenskapliga ämnen, eftersom det lönar sig bättre att jobba i näringslivet, säger Jan Björklund.

Regeringens förslag om att införa en lärarlegitimation välkomnas även av den politiska oppositionen.

"Ett legitimationssystem bidrar till att säkerställa kvaliteten på lärarkåren som helhet, och till att höja statusen på läraryrket. På så vis kan läraryrket bli mer attraktivt", säger Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Damberg vill dock se till att det ställs tillräckliga kvalitetskrav på det första introduktionsåret för blivande lärare.

Annons

"Vi kommer att granska denna del av reformen särskilt", säger han.

Han markerar också att S vill se en bred blocköverskridande överenskommelse om viktiga delar av skolpolitiken.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons