Annons
Nyheter

"Landstingen bör vårda missbrukare"

Landstingen bör ta över missbruksvården från kommunerna, både av kompetens- och resursskäl, fastslår regeringens utredare Gerhard Larsson, som överlämnar sitt betänkande om missbruk och beroende på onsdagen.
Nyheter • Publicerad 27 april 2011

Det krävs en omfattande reform, de lagar och regler som gäller på området är 30 år gamla, skriver han på Dagens Nyheters debattsida.

Larsson har ett 70-tal konkreta förslag till förändringar.

Annons

Samhällsutvecklingen ställer krav på nya reformer, skriver han och redovisar en rad skäl för detta:

Det finns ett förändrat och ökat missbruk med nya vårdbehov och ett omfattande dolt missbruk. Nio av tio missbrukare vill hellre tas om hand av sjukvården än av socialtjänsten, och vård minskar kostnaderna och skadorna för samhället.

Det saknas i dag kompetens och kunskap och tvångsvården brister i innehåll, form och rättssäkerhet.

Allt detta visar på behovet av en ny lag om missbruks- och beroendevård, skriver Larsson. Enligt den samlas ansvaret för missbruksvården hos landstinget i ställer för hos kommunerna. Socialtjänsten får ansvar för boende, arbete, försörjning och annat stöd.

Utredningen lägger stor vikt vid satsning på insatser för tidig upptäckt och rådgivning. Riskbruk ska förhindras att övergå i missbruk. Det kan betyda att husläkare frågar även den som kommer med halsont till vårdcentralen om dennes dryckesvanor.

Ett av många förslag i utredningen, som är tänkt att stärka individens ställning, går ut på att införa en lagfäst förstärkt vårdgaranti. Den innebär en skyldighet för landsting att påbörja en behandling, och för kommunen att upprätta en individuell plan, inom 30 dagar.

Gott uppförande i kontakt med missbrukare lagstadgas också, eftersom missbrukare ofta behandlas nedlåtande i kontakt med myndigheter.

I dag lägger kommuner och landsting cirka 17 miljarder kronor årligen på insatser mot missbruk, medan utredningen visar att följderna kostar samhället 150 miljarder. Varje krona som satsas bör ge minst tre kronor tillbaka, enligt Larsson.

Men Sveriges Kommuner och Landsting, fackförbunden SKTF och SSR, klientrörelsen Rainbow Sweden och RFHL förkastar Gerhard Larssons förslag.

Blir det verklighet riskerar det att försämras kvalitén på behandlingen och individens rättigheter försvagas, skriver organisationernas ordföranden i en kommentar.

Annons

Brukarorganisationernas erfarenhet är att det är lättare för klienter att få rätt mot socialtjänsten än vad patienter har mot hälso- och sjukvården, skriver de.

De håller med om att primärvården måste ta ett större ansvar, men anser inte att lösningen är att landstingen tar över. I stället krävs ett delat jämbördigt ansvar mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård, med tydliga överenskommelser om vilket samlat behandlingsutbud som finns och vem som ska göra vad.

Gerhard Larssons ambitioner gläder dem, skriver organisationscheferna. Men att föreslå en reform som saknar stöd hos dem som ska vara med och genomföra den är ingen bra idé.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons