Nyheter

Lägre pensioner nästa år

Många pensionärer får sänkt pension nästa år. Alltför många, tycker finansministern och överväger ytterligare skattesänkningar för pensionärerna.
Nyheter • Publicerad 29 juli 2010

Den så kallade bromsen i pensionssystemet slog till för första gången i år. Det innebär att inkomstpensionerna sänks nästa år med 4,3 procent, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Utlovade skattesänkningar för pensionärer gör dock att sänkningen blir mindre än den annars skulle ha varit.

Men skattesänkningen, som totalt kostar 5 miljarder kronor, har inte fått den effekt som regeringen avsåg.

Finansminister Anders Borg (M) säger att man därför kan komma att överväga ytterligare en skattesänkning för pensionärerna i höstens budget.

– När vi gjorde vår bedömning i våras räknade vi med en bättre utveckling av inkomstpensionerna än vad de nya siffrorna ger vid handen, säger Anders Borg till TT.

I våras gjorde regeringen bedömningen att skattesänkningen skulle leda till att omkring 1,5 miljoner pensionärer trots bromsen skulle få höjd inkomst. De nya beräkningarna har i stort sett halverat den siffran. Nu beräknas cirka 800 000 personer få höjd nettopension.

– Den utvecklingen är ett starkt argument för att det kan behöva prövas om någon ytterligare justering behövs så att vi når ungefär samma situation som vi siktade på i våras, säger Borg.

Men något helt löfte är det inte.

– Vi får ju nya tillväxtsiffror hela tiden och vi måste naturligtvis väga allt tillsammans. Men om utrymme finns är pensionärerna en prioriterad grupp, lovar finansministern.

I dag får en person med 12 000 kronor i pension 512 kronor mindre att röra sig med i månaden nästa år. Det nu liggande skattesänkningsförslaget gör att minskningen stannar på 155 kronor.

Om de rödgröna vinner valet i höst, kommer pensionärerna att få rejäla skattelättnader, lovade Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan på torsdagen. De som får en pension på 13 000–14 000 kronor i månaden får enligt Baylan 700 kronor mer i plånboken per månad under mandatperioden, med ett första steg på 350 kronor redan nästa år.

Garantipensionen, som räknas upp med prisbasbeloppet, höjs med knappt en procent, vilket innebär att de som bara har garantipension får omkring 70 kronor mer i månaden nästa år.

Bromsen är till för att säkra att pensionsavgifterna som betalas in räcker till de pensioner som betalas ut. Pensionssystemets skulder översteg tillgångarna, och pensionerna sänktes i år, och fortsätter alltså att sänkas nästa år.

Premiepensionens förändring bestäms i december.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.