Nyheter

Lågprisflyg blev dubbelt så dyrt

För att kunna locka med låga biljettpriser lägger flygbolag på skatter och avgifter i efterhand. TT:s granskning visar att biljetten kan bli dubbelt så dyr jämfört med det ursprungliga priset.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2010
Foto: 

Det börjar billigt men blir allt dyrare.

För att kunna locka med låga biljettpriser lägger flygbolag på skatter och avgifter i efterhand.

TT har jämfört kostnaderna för en flygbiljett Stockholm-London en långhelg i början av augusti. Granskningen visar att lågprisbolagen inte alls är så billiga som man först kan tro.

Ryanair ståtar förvisso med det lägsta biljettpriset–708 kronor tur och retur.

Men då ingår inte den obligatoriska incheckningsavgiften på 55 kronor per enkel resa. Dessutom tillkommer skatter och avgifter på 325 kronor för hemresan. Och för den som inte kan trycka ner all packning i handbagaget hoppar priset upp ytterligare. Att ta med en resväska på max 15 kilo kostar 220 kronor i varje riktning.

När det väl är dags att trycka på betalknappen har biljettpriset mer än fördubblats.

Ryanair har under årens lopp anmälts ett antal gånger till Konsumentverket för felaktig prisinformation.

– När vi hör av oss brukar de rätta till det, men sen faller de tillbaka igen, säger Agneta Broberg, ställföreträdande konsumentombudsman.

Enligt Broberg ska skatter och obligatoriska avgifter alltid ingå i priset för en resa.

TT har varit i kontakt med Ryanair för en kommentar men bolaget har inte återkommit.

Karin Hartley
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.