Annons
Nyheter

Låg ränta i flera år

Styrräntan kommer att ligga kvar kring en procent ett bra tag framöver, enligt Riksbanken som skjuter upp sina planerade räntehöjningar. Återhämtningen i ekonomin går långsamt och behöver stöd, resonerar banken.
Nyheter • Publicerad 17 april 2013

Riksbanken skjuter fram tidpunkten för nästa räntehöjning och lämnar samtidigt reporäntan oförändrad på 1 procent. Enligt den nya räntebanan kommer räntan att ligga kvar där, i snitt, ända till 2015.

För 2015 höjs räntebanan till 1,9 procent i snitt.

Annons

"Tillväxtutsikterna blir gradvis ljusare – samtidigt väntas det nu ta något längre tid än tidigare för inflationen att nå målet på 2 procent. För att stödja återhämtningen så att inflationen stiger mot målet behöver reporäntan vara kvar på en låg nivå en längre tid", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Inflationen, enligt måttet KPIF, väntas enligt Riksbanken inte vara nära inflationsmålet på 2 procent förrän i början av 2015.

"Först under andra halvåret 2014 väntas reporäntan långsamt höjas, vilket är ungefär ett år senare än tidigare bedömning", skriver Riksbanken.

– Man sänker prognosen på reporäntan framöver, och man håller kvar en viss sannolikhet för en sänkning vid nästa möte. Men framför allt sköt man höjningarna på framtiden och nu väntas räntan ligga lågt länge. Det var lägre än de flesta räknat med och det fick marknadsreaktioner, kronan försvagades ganska påtagligt, säger Andreas Jonsson, analytiker på Nordea.

– Det tycks som Riksbanken skiftat tillbaka fokus på inflationen; vi tycker att Riksbanken har varit lite svår att följa de senaste åren eftersom argumenten har hoppat lite. Det har varit bopriser och ljusglimtar i världsekonomin, men vad vi förstår är det nu mycket inflation och den starka kronan som motiverar en lägre bana.

Samtidigt är det ovanligt lite fokus på bopriserna i rapporten, vilket är en aning överraskande, enligt Jonsson.

– Bopriserna har ju stigit ganska markant, inte minst på bostadsrätter, så det är lite förvånande, säger Jonsson.

Banken höjer samtidigt prognosen för arbetslösheten för 2013 till 8,2 från tidigare 8,1 procent. Bankens BNP-prognos för 2013 höjs till 1,4 procent i tillväxt, upp från 1,2 procent.

Vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Lars E O Svensson reserverade sig beslutet, som de gjort många gånger tidigare. Ekholm ville ha en räntesänkning till 0,75 procent medan Svensson ville ha en sänkning till 0,5 procent.

Kronan föll mot både euron och dollarn efter räntebeskedet, med cirka 5 öre. Den svenska tvåårsräntan föll från 0,98 till 0,92 procent. Tioårsräntan föll också, ned till 1,70 procent. Före beskedet låg tioårsräntan på 1,73 procent.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons