Annons
Nyheter

Låg inflation räddade reallön

I fjol fick Sveriges löntagare de lägsta löneökningarna på över 55 år. Men tack var den låga inflationen, 1,3 procent, blev det ändå reallöneökningar, enligt LO:s nya lönerapport.
Nyheter • Publicerad 26 september 2011
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Det blev rekordlåga löneökningar i fjol. Men den ovanligt låga inflationen medförde ändå mer än bara luft i plånboken.

I krisens spår steg lönerna under 2010 för arbetare med ovanligt blygsamma 2,3 procent eller 490 kronor mer i månaden. Tjänstemännens löner steg med 2,2 procent eller 700 kronor, enligt LO:s nya lönerapport som bygger på SCB:s statistik.

Annons

Med en inflation på 1,3 procent landade reallöneökningarna i snitt runt en procent, vilket är lägre än snittet på 1,7 procent den senaste tioårsperioden.

Men 2011 blir förmodligen ännu sämre. Om prognoserna för inflation och löneökningar slår in kommer det att bli en reallönesänkning på någon tiondels procentenhet, det vill säga inflationen kommer att äta upp hela löneökningen och lite till.

LO-rapporten visar också att tjänstemännen fortsätter att dra i från i lönematchen. Även om arbetarnas löner ökat något mer i procent de senaste åren så vidgas gapet i kronor räknat, från 6 500 kronor i månaden år 2000 till dagens nivå på 9 700 kronor.

Snittlönen för en tjänsteman låg i fjol på 32 100 kronor medan LO-arbetaren tjänade ihop 22 400 kronor i månaden.

Martin Strandberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons