Annons
Nyheter

Kungen vägrar gå i pension

Kung Carl XVI Gustaf tänker inte dra sig tillbaka när han fyller 65 år på lördag. "Det hör ju till att monarken utför sitt arbete så länge han är vid sina sinnens fulla bruk", säger han i en exklusiv intervju med TT.
Nyheter • Publicerad 26 april 2011
Foto: 

– Jag hade inte tänkt mata fåglarna än i alla fall, säger han i en exklusiv intervju med TT.

Kungen tycker inte att det är så märkvärdigt att fylla 65, men ser ändå födelsedagen som ett tillfälle för reflektion. Några planer på att trappa ner har han inte.

Annons

– Det hör ju till att monarken utför sitt arbete så länge han är vid sina sinnens fulla bruk.

Avigsidorna med att vara statschef ser ut som förr, menar kungen. Däremot har mediebevakningen blivit intensivare.

– Förr kunde jag ha en viss privat sfär, men nu är man nästan offentlig dygnet runt. Och det tär, det är tungt och det är jobbigt, säger han.

Under en pressträff i Botswana nyligen fick kungen frågan hur drottningen mådde. Svaret kom kvickt, att drottningen var så sjuk att hennes öron måste skäras av.

– Man får se det humoristiska ibland. Ibland så skriver de ändå så mycket osanningar så det spelar ingen roll vad man svarar.

Kungen var själv omskriven efter skandalboken Den motvillige monarken.

– Det är självklart aldrig roligt att bli uthängd på det sättet som jag blev, och många med mig. De hängde ju ut många andra, det är kanske det som är det mest tragiska i sammanhanget.

Om den välbesökta pressträffen efter älgjakten vill inte kungen säga mycket. Han anser att han fick fram sitt budskap.

– Jag visste precis vad jag skulle säga och om andra tolkar det på olika sätt, det kan inte jag rå för, säger han.

Martin Skogsberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons