Annons
Nyheter

Krogstrejk skjuts upp

Hotell och restaurangfacket skjuter nu upp krogstrejken som skulle ha brutit ut klockan två på fredagseftermiddagen. I stället kommer strejken att starta på måndag den 11 juni klockan 14.00.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2012
Foto: 

"Vi bedömer att det finns förutsättningar att komma till en överenskommelse. Vårt mål är fortfarande att få till ett bra avtal. Genom att skjuta upp varslet får vi en möjlighet att komma överens" säger HRF:s ordförande Ella Niia.

Det hade aviserats att elva krogar och hotell i Stockholm, Göteborg och Malmö skulle gå ut i strejk vid tvåtiden. I går kväll nobbade Hotell- och restaurangfacket (HRF) medlarnas bud medan arbetsgivarparten Visita tackade ja.

Annons

– Vi kunde inte acceptera ett avtal där minimilönerna halkar efter mer, de höjs inte lika mycket som övriga löner, sade fackets ordförande Ella Niia.

HRF har också fått stöd av andra LO-fack med strejkvarsel som tickar igång längre fram.

LO uttalar sitt stöd för HRF i konflikten.

"Arbetsgivarnas ambition att långsiktigt sänka lägstalönerna strider mot såväl moderniseringen av arbetsmarknaden som LO:s arbete för mer rättvisa löner" säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

Enligt LO är det viktigt att värna HRF:s krav, eftersom det är flest kvinnor som jobbar i hotell- och restaurangbranschen.

"Kvinnodominerade yrkesområden får inte som nu systematiskt undervärderas. Det måste också finnas en gräns för hur billigt det ska vara att anställa någon på svensk arbetsmarknad" säger han.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons