Annons
Nyheter

Kraven skalla – tv-sport till alla

De stora sportfesterna i tv måste fritt kunna ses av de flesta, anser riksdagen. Regeringen får nu snabbt ta fram en lista över vilka mästerskap som är aktuella.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2012
Foto: Ulf Palm/SCANPIX

Grunden för möjligheten att upprätta en evenemangslista är ett EU-direktiv som införts i radio- och tv-lagen. Ett tv-bolag med exklusiv rätt till en sändning som anses vara av särskild vikt för det svenska samhället, måste i praktiken sända evenemanget fritt i hela landet för "en väsentlig del av befolkningen".

Den samlade oppositionen i riksdagen anser, mot bakgrund av att stora idrottsevenemang allt oftare köps av betalkanaler, att även stora sportevenemang bör inkluderas.

Annons

Vid onsdagens votering röstade de borgerliga emot förslaget som riksdagsman Lennart Axelsson (S) drivit. Detta sedan han bevittnat "en mycket sportintresserad" kamrats frustration över att inte ha råd att se vissa mästerskap på tv.

– Jag har svårt att tänka mig att det skulle behövas en stor utredning för att fastställa en lista, säger Axelsson till TT.

Flera EU-länder, bland annat Finland, har evenemangslistor av den typ som riksdagen nu efterlyser.

I vintras krävde 23 idrottsförbund att alla gratis bör få se vinter-OS 2014 och sommar-OS 2016, detta sedan Stenbecksfärens mediekoncern Modern Times Group (MTG) i fjol köpt rättigheterna.

Per Yng, chef på SVT Sport, välkomnar beskedet från riksdagen:

– Man betonar att en utredning ska tillsättas snarast, så jag hoppas att det går ganska snabbt.

Med en publikpenetration på 99,4 procent kan SVT tveklöst kalla sina kanaler fria för alla. MTG:s TV3, TV6 och TV10 når inte riktigt så många. Om de ska betraktas som fria tv-kanaler återstår att se. MTG:s betalkanaler i Viasat gör det i alla fall inte.

Fotbolls-VM 2014, 2018 och 2022 sänds i SVT och TV4. Men rättigheterna i Sverige för exempelvis OS 2018 och 2020 samt fotbolls-EM 2016 är inte förhandlade och kan bli de första mästerskapen på en svensk lista.

Emilie Ekelund
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons