Annons
Nyheter

Kräksjuka kan förutsägas

Utbrott av den besvärliga vinterkräksjukan kan gå att förutsäga i framtiden – genom att studera hur många sökningar privatpersoner gör efter vissa ord på nätet.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2010

Det är Smittskyddsinstitutet (SMI) som tror att man på det här sättet kan möta sjukdomstoppen bättre inom vården, enligt Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

En studie som SMI gjort antyder att sökningar efter ord som "kräk", "kräkning" och "kräksjuka" når en topp några veckor innan själva sjukdomen når kulmen.

Annons

– Vi hoppas att man på det här sättet ska komma igång snabbare med de åtgärder som man alltid gör inom vården, säger Kjell Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på SMI.

– Varje ny säsong behöver man komma igång så fort som möjligt och då kan de här signalerna från webbsökningarna kanske ge en föraning om att det nu är dags att vässa resurserna.

Även förskolorna och skolorna kan dra fördelar av en tidig varning. Barnen kan hållas hemma i större utsträckning och åtgärder för att stärka hygienen, med ökad handtvätt, kan vidtas. Även andra delar av samhället kan skärpa uppmärksamheten.

Vinterkräksjukan orsakas av ett virus. Symptomen är diarré, kräkningar och feber.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons