Nyheter

”Kommission bör granska Lindberg”

I dag, fredag, faller domen mot den förre polischefen Göran Lindberg, som riskerar åtta års fängelse för fyra våldtäkter, varav en grov, tio fall av kopplerier och flera fall av sexköp.
Nyheter • Publicerad 30 juli 2010
Foto: 
Foto: 

Södertörns tingsrätt meddelar klockan 11 domen mot polischefen och intresset för domen är stort, särskilt inom polisen som fått anseendet skadat genom skandalen.

Samtidigt kräver nu två ledamöter i polisstyrelsen i det län polischefen arbetade att en sanningskommission ska upprättas, för att granska om han begick brott redan under sin tid som polischef, mellan åren 1997 och 2006.

Enligt åklagaren Håkan Roswall har två kvinnor berättat att de har haft mannen som sexkund under hans tid som polischef. Men de sexköpen har inte utretts vidare, eftersom de ligger så långt tillbaka i tiden att brotten i sådana fall är preskriberade, skriver Upsala Nya Tidning.

Polischefen har åtalats på 23 punkter. Han misstänks för ett fall av grov våldtäkt, tre fall av våldtäkt, ett fall av förberedelse till grov våldtäkt mot barn, tio fall av koppleri, åtta fall av sexköp och ett fall av försök till sexköp.

Polischefen har endast erkänt sexköpen.

Håkan Roswall anser att straffvärdet på brotten är åtta års fängelse. Polischefen hävdar att han endast ska dömas för sexköpen och menar att han redan avtjänat straffet under den tid han suttit häktad. Han krävde därför att bli försatt på fri fot när rättegången nyligen avslutades. Tingsrätten fann dock skäl att låta honom sitta kvar i häktet.

Misstankarna mot polischefen har väckt extra stor bestörtning för att han varit en av landets mest kända och högst uppsatta polischefer och för att han profilerade sig som en flitig föreläsare. Han talade innerligt om jämställdhet, respekt, sexuella trakasserier och mobbning och betonade särskilt vikten av moral och etik.

Nerike Allehanda-1
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.