Annons
Nyheter

Klass ett-varning utfärdad av SMHI

SMHI utfärdade på morgonen en klass ett-varning för Västsverige, främst Bohuskusten och Göteborg. SMHI varnar för ytterligare 25–30 millimeter regn. Klass ett är lägsta varningsnivå på myndighetens tregradiga skala.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2011

GÖTEBORG. Det myckna regnandet under natten har sannolikt slagit ut Sveriges Radios lokala sändningar över Göteborg. SR-delen i det kombinerade huset för SVT och SR på Hisingen vid Göta Älv, är helt utslaget berättar Tekniska områdeschefen Johan Sjödahl.

– Vi vet egentligen ännu inte orsaken till varför vi är strömlösa. Men sannolikt beror det på vädret, och regnet under natten. Det är bara SR-delen i huset som saknar ström, däremot går det varken att ringa till SR eller SVT i Västsverige, eftersom vår telefonväxel är helt utslagen.

Annons

I stället för Radio Göteborg, sänds nu Radio Sjuhärad från Borås ut över Göteborgsområdet.

– Vi kan inte svara på när vi får igång våra lokala sändningar över Göteborg igen, säger Sjödahl.

Övriga SR-kanaler sänder som vanligt över Göteborg.

Regnvädret som drog in över Västsverige i går söndag medförde stora problem under kvällen med översvämmade källare och avstängda vägar. Värst var problemen i Göteborg och norra Halland. Räddningstjänsten fick undsätta några bilister som fastnat i vattenmassor och E6 fick stängas av för södergående trafik vid Kållered.

Räddningstjänsten i Storgöteborg fick under några timmar in runt 250 larm med anledning av regnet. Det var främst villor men även företag, hyreshus och vårdboende som fått källare översvämmade och ville ha hjälp.

Efter midnatt upphörde regnet tillfälligt och läget förbättrades men mer regn väntar, enligt SMHI, och på många vägar stod vattnet kvar.

– Det är stora problem. Jag tror aldrig vi haft så här mycket vatten, säger Mats Olsson vid Trafikverkets trafikledningscentral i Göteborg till TT.

Söderleden och flera andra kringleder i Göteborg var bitvis avstängda. Även flera mindre vägar i Kungsbackatrakten blev ofarbara efter skyfallet.

Även Danmark drabbades av våldsamma regn under söndagen. Sent på kvällen nådde ovädret Köpenhamn och polisen fick stänga av flera vägar i huvudstadsområdet, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Sex flygplan fick omdirigeras från Kastrup till Sturup vid midnatt, på grund av regnet, skriver Sydsvenskan på nätet.

Varken i Sverige eller Danmark rapporterades några allvarliga olyckor med anledning av regnen.

Gunilla Lindberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons