Annons
Nyheter

Kärnkraft håller tillbaka elpriset

Även om vintern brer ut sig tror elhandelsbolaget Bixia inte på några stora elprishöjningar framöver. Kärnkraftverken väntas om några veckor gå för full effekt för första gången på flera år.
Nyheter • Publicerad 29 november 2012
Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPI

Kärnkraftverken väntas om några veckor gå för full effekt för första gången på flera år. Norden har nettoexporterat el under hela hösten och så förblir det så länge vattenmagasinen är välfyllda. Utgångsläget inför vintern är bättre än för ett år sedan och det gäller även södra Sverige, konstaterar Anders Engkvist, analyschef på Bixia.

Andelen kunder med rörligt elpris var i september rekordhögt och de hade också de lägsta priserna jämfört med övriga avtalstyperna, enligt Energimyndighetens och SCB:s statistik för tredje kvartalet.

Annons

Andelen med rörligt elpris var 31,9 procent. Andelen med de dyraste avtalen, tillsvidarepris, var 19,1 procent, den lägsta andel som hittills noterats i statistiken.

För samtliga avtalsgrupper sjönk priserna och var i nivå med de låga priserna sommaren 2007, med undantag för tillsvidarepriserna.

Även fjärrvärmepriserna sjönk under kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Däremot steg totalpriset på eldningsolja jämfört med kvartalet innan.

113 819 hushållskunder bytte elleverantör under kvartalet.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons